PEPINGEN - Meerderheid en oppositie kunnen nog steeds niet door dezelfde deur
Het LVB-N-VA bestuur plande een gemeenteraad op 28 februari 2017. CD&V – SP.a en onafhankelijke schepen Lacres vroeg het bestuur reeds 2 weken geleden om de gemeenteraad van dinsdag 28 februari een week te verdagen omdat de fractie niet aanwezig kon zijn omwille van de krokusvakantie en professionele verplichtingen in het buitenland van een aantal gemeenteraadsleden.
Ondanks het feit dat LVB aangaf zich in de toekomst constructief te zullen opstellen, wou men niet op de vraag ingaan en werd besloten de gemeenteraad toch te laten doorgaan. Volgens het college zou de agenda enkel politiek-neutrale punten bevatten.
CD&V fractieleider André” De Roubaix: “Meer dan de helft van de door het bestuur geagendeerde punten behandelt echter beleidsmaterie die de CD&V-sp.a fractie en Peter Lacres als nieuw bestuur vooraf moet kunnen bespreken met betrokken instanties en/of diensten, iets wat momenteel in onze huidige positie nog niet kon gebeuren. We zullen dan ook verstek geven op de gemeenteraad van 28 februari en een nieuwe gemeenteraad samenroepen op 7 maart waarop dringende beleidsmaterie in het belang van de Pepingenaren behandeld zal worden alsook de voorbereiding van de start van het nieuwe bestuur”.
De gemeenteraad van 28 februari zal niet kunnen doorgaan omdat niet genoeg gemeenteraadsliden aanwezig zullen zijn. Er zijn 15 gemeenteraadsleden, waarvan er zich 8 verontschuldigen om de vermelde redenen. Met 7 raadsleden komen LVB-NVA niet aan de helft.
Reactie LVB/N-Va
CD&V en Peter Lacres hadden inderdaad op 13 februari via mail gevraagd om geen gemeenteraad te houden op 28 februari omwille van de afwezigheid van een aantal van hun gemeenteraadsleden ( krokusvakantie en professionele verplichtingen).
Het huishoudelijk reglement bepaalt echter dat de gemeenteraad elke 4de dinsdag van de maand vergadert.
Het is niet omdat één of meerdere leden van een fractie niet kunnen aanwezig zijn op een gemeenteraad, dat de volledige fractie verstek moet laten gaan.
Het was perfect mogelijk om samen met LVB en NVA aan de gemeenteraad deel te nemen. Om geldig te kunnen vergaderen moet namelijk slechts de helft + 1 van de verkozenen aanwezig zijn en in Pepingen gaat dit dan over 8 gemeenteraadsleden.
Vooraf hadden LVB en NVA meegedeeld geen misbruik te willen maken van deze (weliswaar tijdelijke) numerieke meerderheid . Daarom werd beslist om op de gemeenteraad van 28 februari enkel die punten te agenderen waarover weinig discussie zou bestaan ( dus geen budget, geen rekening) en waarmee iedereen naar eer en geweten akkoord zou kunnen gaan.
Op die manier wensten we een aantal dossiers die al lang vastzitten te deblokkeren , ten gunste van personeel en bevolking ( bvb afvalophaling , overeenkomst infrax, budget politiezone een aantal kennisnames, arbeidsreglement gemeentepersoneel,…). We konden ook reeds de zware agenda verlichten , en de aanwezige gemeenteraadsleden konden tonen dat ze het goed menen met Pepingen. De politieke spelletjes zouden eindelijk achterwege kunnen gelaten worden.
CD&V en Peter Lacres beweren nu dat de helft van de geagendeerde punten beleidsmaterie bevat die zij als nieuw bestuur vooraf moeten kunnen bespreken. Dit is toch wel kort door de bocht zeker wanneer men weet dat het merendeel van deze punten reeds maanden geagendeerd staat. Deze punten vallen dus niet zomaar uit de lucht. Bovendien hebben gemeenteraadsleden inzagerecht en kunnen zij de vragen stellen die ze willen. Sterker nog, Peter Lacres heeft als schepen een zeer goed zicht op de geagendeerde punten.
LvB en NVA vinden het dan ook spijtig dat CD&V en Peter Lacres niet op hun constructief voorstel wilden ingaan.