PEPINGEN - Mater Dei: Buurtcomité trekt naar Raad voor Vergunningsbetwisting

C21

PEPINGEN - Mater Dei: Buurtcomité trekt naar Raad voor Vergunningsbetwisting

Mater_dei
Foto Felix Merckx
 

 De bestendige deputatie van de Provincie Vlaams-Brabant verleende op 7 september 2017 een vergunning aan Mater Dei voor het bouwen van een nieuw woonzorgcentrum op de voormalige Ursulinensite in Heikruis.

Tegen deze beslissing tekent het Buurtcomité Red het Klooster beroep aan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen: de bouw van het beoogde WZC zal immers ‘tabula rasa’ maken met de dorpsgeschiedenis en landschappelijke erfgoedwaarde die Heikruis al bijna twee eeuwen domineert.

 Het advies van de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar gericht aan de bestendige deputatie was nochtans zeer duidelijk dat deze aanvraag 'niet in aanmerking komt voor vergunning'.

 In het deskundig en omstandig verslag is onder meer te lezen dat:
- de aanvraag niet verenigbaar is met de goede ruimtelijke ordening van de plaats
- het ontwerp in geen enkel opzicht rekening houdt met de bestaande toestand
- alle bomen worden gekapt
- er geen rekening wordt gehouden met het reliëf dat volledig vlak wordt getrokken 
- de parktuin opgenomen is in de inventaris landschappelijk erfgoed van tuinen en parken (religieuze thematuin) en aangeduid als biologisch waardevol
- dit eerder een achterhaald stedenbouwkundig concept betreft gelet op het ruimteverslindend karakter van deze vierkantsformatie
- het beeldbepalend karakter van Heikruis verloren gaat
- de integratie in een totaalconcept nodig is om een goede ruimtelijke ordening van de plaats te garanderen
- de huidige bebouwing en de parktuin een grote historische waarde hebben
- de site onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van het dorp Heikruis
- de historische waarde en het beeldbepalend karakter van het geheel worden genegeerd
- het aangewezen is dat de parktuin zoveel mogelijk wordt gevrijwaard en een nieuwe ontwikkeling hierdoor zeker niet wordt uitgesloten
- een combinatie van oud en nieuw een meerwaarde kan betekenen in het straatbeeld
- een geïntegreerd ontwerp kan zorgen voor een positieve uitstraling van deze landelijke dorpskern.

  De conclusie: ' De parktuin dient zoveel mogelijk gevrijwaard te blijven, rekening houdend met het bestaande reliëf en een deel van de bestaande gebouwen dienen behouden te blijven om de historische waarde en het beeldbepalend karakter van Heikruis niet verloren te laten gaan. Een geïntegreerd ontwerp waarbij oud en nieuw samen gaan dringt zich op.'

  Ook een brief van Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid bevestigt: "...de site heeft een hoge historische waarde die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van Heikruis en zijn bepalend voor de beleving van het dorp en de zichten in en op de dorpskern; de tuin met enkele merkwaardige bomen is een mooi voorbeeld van religieuze thematuin; de Ursulinensite vormt een wezenlijk historisch en stedenbouwkundig onderdeel van Heikruis..." 

  Tot grote verbazing van het Buurtcomité wordt door de bestendige deputatie van provincie Vlaams-Brabant toch een vergunning toegekend, dit tegen het advies van de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar in.

In de beslissing van de bestendige deputatie worden er onvoldoende argumenten gegeven die het advies weerleggen en we missen steeds een visie op een totale integratie van een nieuw woonzorgcentrum in de historische site.

GEINTEGREERD TOTAALPROJECT
Ook het Buurtcomité pleit voor een vernieuwd en modern WZC zodat de zorg in Heikruis kan blijven en tegemoet kan komen aan de noden van de bewoners en het personeel. De enige manier om het erfgoed, het dorpszicht en de natuur te redden is een geïntegreerd totaalproject. Dat dit mogelijk is wordt aangetoond door een alternatief bouwplan uitgewerkt door het Buurtcomité. Daarbij worden oud en nieuw gecombineerd en de parktuin zoveel mogelijk gevrijwaard. Er wordt gebruikt gemaakt van het natuurlijk niveauverschil om een ondergrondse parking te realiseren zodat parkeeroverlast in de dorpskern wordt vermeden en de schoolomgeving veiliger wordt.

Dit alternatief is berekend voor hetzelfde budget als wat Mater Dei vooropstelt voor hun nieuwbouw. 

Dit alternatief werd ook aan de bestendige deputatie en de directie van Mater Dei overgemaakt, waar nooit reactie op is gekomen.

Het buurtcomité isd vragende partij voor overleg. Het bestuur van Mater Dei zegt dat zij 'alle instanties'  hebben geraadpleegd. Ze hebben wel vergeten 'de mensen' erbij te betrekken. De omwonenden zijn op geen enkel moment bevraagd over hun mening betreffende deze gigantische ingreep en het definitief  verdwijnen van het historisch erfgoed. Nooit is door Mater Dei informatie gegeven aan de inwoners van Heikruis, laat staan overleg geweest. Pas op 25 januari 2017 (het openbaar onderzoek liep tot 6 februari!), werd een 'bijeenkomst' gehouden door Mater Dei waarop hun plan werd 'meegedeeld'.

  Het Buurtcomité pleit voor overleg en vraagt aan Mater Dei af te zien van hun huidige plannen en alsnog een kwalitatief participatietraject op gang te brengen. Dit zou het draagvlak bij de inwoners voor een nieuwbouwproject daadwerkelijk kunnen verhogen.

  Het zou een mooi co-creatief totaalproject kunnen worden waarbij ook de verfraaiing van de dorpsplein kan worden betrokken, samen gerealiseerd met bewoners en toekomstige bewoners, personeel, directie, inwoners van Heikruis, gemeente en OCMW en andere actoren in een authentieke respectvolle interactie. Zo is het spijtig genoeg niet gegaan...

  Een modern geïntegreerd woonzorgcentrum binnen het vooropgezette budget waarbij de identiteit van Heikruis bewaard blijft met respect voor erfgoed, dorpszicht en natuur, is mogelijk. Dit toont het Buurtcomité aan met een realistisch alternatief plan.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 nov 2017
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief