HALLEnaren meeste kans op sociale woning
Halverwege het jaar heeft de woonmaatschappij Woonpunt Zennevallei (WPZ) reeds 93 gezinnen een betaalbare huurwoning bezorgd.
Bijna drie vierde daarvan werd toegewezen aan een Hallenaar. Reden hiervan? Het groeiende aanbod in de streek en het toewijzingsreglement op basis van lokale binding.
- 20 (22%): woont sedert zijn geboorte in de gemeente*
- 32(34%): opgegroeid in de gemeente (voor 18 jaar minstens 10 jaar gewoond hebben)*
- 15 (16%): woont/ woonde minstens 10 jaar in de gemeente*
- 3 (3%): de laatste 6 jaar minstens 3 jaar in de gemeente wonen of gewoond hebben
- 5 (5%): uit het werkgebied van WPZ
- 16 (17%): op basis van Vlabinvest-voorrang
Bovendien werd het merendeel (72%) toegewezen aan personen die al minstens 10 jaar in de gemeente hebben gewoond (zie *).
Nieuwe sociale woningen zijn dus vooral in het voordeel van de inwoners uit die gemeente en/of kandidaten uit de streek.
Happy Hallenaars
Dankzij het toewijzingsreglement op basis van lokale binding, maar ook dankzij het hoge woningaanbod in Halle, maken de Hallenaars het meeste kans op een sociale woning bij WPZ.
Ruim 60% van de WPZ-woningen bevindt zich in Halle. Dit jaar nog heeft de maatschappij 34 nieuwe huurwoningen gerealiseerd in het kader van twee projecten, namelijk het Zennepark (Halle Centrum) en het Heuvelpark (Rodenem).
Vandaar dat 69 op de 93 nieuwe verhuringen in 2018 een Hals gezin ten goede kwam.
Overgrote meerderheid Belgen
Slechts 6,7 procent van alle woningen die WPZ verhuurt, wordt verhuurd aan niet-Belgen. Bovendien is meer dan de helft hiervan Europees.
Er zijn uiteraard ook huurders met een migratiegrond. Indien zij in de laatste 6 jaar zijn beginnen huren, beschikken zij ook over een sterke lokale binding dankzij het toewijzingsreglement.