Klusjes? Wijk-werken kan u helpen in onze REGIO

C21

Klusjes? Wijk-werken kan u helpen in onze REGIO

Logo_ww_haviland
 

 Klusjes? Wijk-werken kan u helpen!

Onder organisatie van Vlaams minister Philippe Muyters, ging op 1 januari 2018 ‘Wijk-werken’ van start. Dit is een stelsel waarin werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt tijdelijk werkervaring kunnen opdoen in een werkomgeving dicht bij huis. Het is de omvorming van het vroegere PWA-systeem (Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap) naar een activerend werkgelegenheidsinstrument. Vlaanderen kent verschillende organisatoren die elk een aantal gemeenten aansturen. Eén van die organisatoren voor Vlaams-Brabant is Haviland Intercommunale uit Zellik en het is Marleen Wynant die de coördinatie verzorgt.

Londerzeel, Ternat, Affligem, Liedekerke, Roosdaal, Kampenhout, Zemst, Steenokkerzeel, Wemmel, Gooik, Bever, Pepingen, Wezembeek-Oppem, Linkebeek, Drogenbos, Galmaarden, Herne, Sint-Genesius-Rode, Kraainem, Lennik, Opwijk, Merchtem, Kapelle-op-den-Bos, Overijse, Hoeilaart en Asse. Dat zijn de 26 gemeenten die onder de koepel van Haviland Intercommunale samenwerken voor het werkgelegenheidsinstrument ‘Wijk-werken’. “Een mooie samenwerking voor een mooi instrument”, aldus Marleen Wynant, coördinator voor de verschillende gemeenten. 

Wijk-werken
“Wijk-werken is een opstap naar werk”, vat Marleen samen. “Werklozen hebben het niet altijd gemakkelijk om op de reguliere arbeidsmarkt terecht te komen of terug te keren. Tal van redenen bestaan waarom het niet lukt of gewoonweg nog niet kan. Wijk-werken is voor die bevolkingsgroep een activerend instrument om hen te begeleiden naar het normale economische circuit.” En die begeleiding gebeurt via een samenwerking van verschillende partners. “Klopt!”, gaat Marleen verder. “Een wijk-werker kan zichzelf niet aanbieden. Zij worden toegeleid door hun begeleider bij VDAB en/of OCMW. Het zijn die begeleiders die uitmaken of iemand in aanmerking komt voor wijk-werken of niet. Indien dat wel het geval is, worden ze doorgestuurd naar de bemiddelaar Wijk-werken voor de betreffende gemeente en het is die bemiddelaar die hen gaat matchen met een gebruiker. Een wijk-werker doet klusjes bij een gebruiker en verdient hiermee 4.10 euro per uur. Ze kunnen er dus een mooie cent mee bijverdienen, maar het belangrijkste blijft de ervaring en het aansterken van hun competenties”, gaat Marleen verder.  Er is echter wel een belangrijke beperking: wijk-werken kan maximum voor 60 uren per maand over 12 maanden. “Inderdaad, een wijk-werker kan slechts voor een beperkte periode aan de slag in dit systeem. Na die 12 maanden gaan ze effectief aan de slag op de gewone arbeidsmarkt of gaan ze over naar een ander begeleid traject bij VDAB of OCMW.”

Niet enkel gras afrijden
Gebruikers zijn niet-commerciële instanties, VZW’s, gemeenten en particulieren. Zij schrijven zich in bij de bemiddelaar wijk-werken, betalen 7.50 euro jaarlijks inschrijvingsgeld en kopen wijk-werkcheques aan voor 7.45 euro per cheque. Met deze cheques betalen ze de wijk-werker na de prestatie. “Er bestaat een misvatting over de taken die de wijk-werker kan en mag doen. Een wijk-werker is er niet alleen voor tuinonderhoud. De lijst van mogelijke activiteiten gaat veel verder dan dat. Ook kinderbegeleiding, logistieke hulp, kleine herstellingswerken, dierenoppas, hulp in de bibliotheek zijn enkele van de vele voorbeelden. De volledige lijst met activiteiten is terug te vinden op de website van VDAB.” Wijk-werken is een sterk instrument voor de werkzoekende om competenties te versterken. Marleen Wynant: “En dat is nu net het mooie er aan. Ze zijn stuk voor stuk gemotiveerd en willen vooruit. Dat is belangrijk. Welk klusje ze doen bij een bepaalde gebruiker, is afhankelijk van hun eigen ervaring en competenties. Ik heb er zelf steeds veel voldoening van als ik een gebruiker en een wijk-werker samen heb gebracht. Het is niet altijd gemakkelijk, want we hebben in sommige gemeenten te weinig wijk-werkers voor het aantal gebruikers waardoor ze op een wachtlijst komen. Maar samen met de partners werken we er hard op om het aantal wijk-werkers sterk te laten toenemen.”

Praktische informatie

Wil je een beroep doen op een wijk-werker? Heb je vragen? Neem dan contact op met de bemiddelaar voor de coördinator Marleen Wynant. Je kan haar telefonisch bereiken van maandag tot vrijdag tussen 9u en 16u via 0492 90 08 49 of via mail: marleen.wynant@haviland.be  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jan 2019
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief