HEIKRUIS - Wordt de kapel van Terlinden binnenkort eigendom van de gemeente?

C21

HEIKRUIS - Wordt de kapel van Terlinden binnenkort eigendom van de gemeente?

Kapel_terlinden__1_
- © Deschuyffeleer
 
Kapel_terlinden__2_
- Burgemeester Eddy Timmermans - © Deschuyffeleer
 
Kapel_terlinden__3_
- © Deschuyffeleer
 
Kapel_terlinden__4_
- © Deschuyffeleer
 
Kapel_terlinden__5_
- © Deschuyffeleer
 
Kapel_terlinden__6_
- © Deschuyffeleer
 
Kapel_terlinden__7_
- © Deschuyffeleer
 
Kapel_terlinden__8_
Plaatselijk contact Odette Vermeeren - © Deschuyffeleer
 

Als alles naar wens verloopt wordt de Onze-Lieve-Vrouwkapel op het gehucht Terlinden pal op de grens van Heikruis met Herfelingen heel binnenkort eigendom van de gemeente Pepingen. In die zin zijn vergevorderde onderhandelingen aan de gang tussen enerzijds de gemeente en anderzijds de familie Jolly die van 1893 tot 1940 overigens ook eigenaar was van het kasteel Ter Rijst. Voor Pepingen is dit meteen een unieke kans om zijn patrimonium aan erfgoed uit te breiden.

Beschermd erfgoed
Het is al sinds 2004 dat de site van het kapelhof met de heuvel beplant met winterlinden, de Onze-Lieve-Vrouwkapel zelf en de aansluitende kasseibestrating aan de driesprong van de wegen naar Bierk (Rebecq), Heikruis (Pepingen) en Herfelingen (Herne) voorzien is van het label ‘beschermd erfgoed’. Daarnaast is zij ook nog eens gelegen op een steenworp van het kasteeldomein Ter Rijst waarvan de restauratie haar laatste weken ingaat.
Volgens sommige bronnen gaat de origine van de kapel terug tot de 11de eeuw. Andere dan weer vermelden 1626 als oprichtingsdatum van een toenmalige privékapel als aanhangsel van het kasteel Ter Rijst. Zeker is wel dat de kapel na 1691 werd heropgebouwd door Jean-Herman Voëller en midden de 19de eeuw in neogotische stijl werd gerestaureerd. In 1871 werd ze na stormschade hersteld. De huidige gevelcementering dateert wellicht uit deze laat 19de-eeuwse periode. De naam Terlinden verwijst dan weer naar de aanwezigheid van linden, een boomsoort waaraan van oudsher beschermende eigenschappen werden toegekend.
Obiits
De Onze-Lieve-Vrouwkapel zelf is een achthoekige constructie met piramidaal dak en voorafgegaan door een rechthoekig portaal. Zij telt twee rondboogvensters voorzien van een geprofileerde druiplijst. Een getraliede houten deur in een korfboogomlijsting verleent toegang tot het interieur met bepleisterde wanden en een houten pseudokruisribgewelf met druiper. De stoffering omvat een houten neogotisch altaar en een twaalftal obiits van leden van de families Huysman, Nieulant en Jolly, in feite de toenmalige heren van Ter Rijst. Een obiit of rouwbord is een zwartgeverfd meestal ruitvormig houten bord met wapenschild van een prominente overledene en met vermelding van de geboorte- en sterfdatum.
De waardevolle beelden uit de 15de en 16de eeuw met ook het Onze-Lieve-Vrouwbeeld werden jammer genoeg in 1965 gestolen. Tot 1992 ging steevast op 15 augustus ook een processie uit van de kerk van Heikruis naar de kapel.
Gemeentebestuur positief
Burgemeester Eddy Timmermans en zijn bestuursploeg zien de mogelijke verwerving alvast positief tegemoet: “Het is de bedoeling om mits toelating van monumentenzorg en met beperkte financiële middelen de kapel te verfraaien zonder er daarbij veel aan te veranderen. Het is trouwens nu al jaar en dag dat de gemeente instaat voor het onderhoud van haar omgeving”..
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 aug 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief