PAJOTTENLAND – Politiezone werkt aan oplossingen voor interne spanningen in het korps
Ook in de politiezone Pajottenland blijkt niet altijd alles peis en vree te zijn. Een jammerlijke toestand waar de Hernse burgemeester Kris Poelaert als kersverse voorzitter van de politieraad willens nillens werd mee geconfronteerd en waar hij samen met het politiecollege thans wordt verondersteld een oplossing voor te vinden. Zo blijkt thans uit een persmededeling van het politiecollege. De politiezone Pajottenland covert de gemeenten Bever, Galmaarden, Herne, Gooik, Pepingen en Lennik en beschikt over een korps van een 90-tal personeelsleden waarvan een 75 politiemensen.
Sinds de zomer van 2019 is het commissaris Philippe Annys die de politie Pajottenland aanstuurt. Hij werd daartoe door het politiecollege aangesteld totdat er mogelijks een nieuwe mandaathoudende korpschef zou worden aangewezen.
Hobbelige koers
Dat de leiding van politiekorps evenwel al enige tijd een hobbelige koers vaart is binnen het korps - en langzaam aan ook buiten dat korps - een publiek geheim. De jongste tijd werden vanuit verschillende hoeken signalen uitgestuurd die in de richting wijzen van onderlinge en onderliggende spanningsvelden. Zo blijkt dat dit alles leidt tot een benauwende werksfeer die zich onder meer vertaalt in een reeks onverhoedse aanvragen tot overplaatsing naar andere politiezones en ook het ziekteverzuim in de hand werkt.
Om uit de impasse te geraken, het gezond werkklimaat te herstellen en om de werking binnen het korps te verbeteren werd in het kader van het politiecollege, in samenspraak met de korpsleiding en de verschillende syndicaten, gedokterd aan een mogelijke bijsturing waarbij alle geledingen zich zouden kunnen vinden.
Daarbij werd niet uit het oog verloren dat goed politiewerk leveren niet altijd even evident is. Het vergt flink wat inzet, bij wijlen subtiele inleving en veel diplomatie evenals dikwijls een groot incasseervermogen. Het is ook niet altijd even vanzelfsprekend dat de bevolking de geleverde inspanningen ten zeerste waardeert en als het op het verzekeren van haar veiligheid aankomt in de politie een betrouwbare partner ziet.
Daar komt nog bij dat de politiezone, bovenop de coronaperikelen, ook nog belast wordt met het tot een goed einde brengen van het beladen bouwdossier van het nieuw politiehuis dat vooral de drie jongste jaren zorgde voor veel kommer en kwel.
Nieuwe waarnemende korpschef
Kris Poelaert: “Ondanks diverse initiatieven die genomen werden, kon de rust niet weerkeren. Het politiecollege heeft gisteren een uitgebreid en sereen overleg gehad met de waarnemend korpschef, commissaris Annys. In navolging van dit overleg, kan het politiecollege meedelen dat in het belang van de verdere goede werking in de schoot van het politiekorps, commissaris Philippe Annys zijn aanstelling als waarnemend korpschef wenst te beëindigen”. Een verzoek dat vanuit het politiecollege - samengesteld uit de burgemeesters van de zes voornoemde gemeenten - werd aanvaard.
Vanuit het politiecollege werd dan aan eerste commissaris Philippe De Gelas gevraagd tijdelijk de functie van waarnemend korpschef op te nemen. Die vraag beantwoorde hij positief. Hij zal hierin bijgestaan worden door het directiecomité.
Het politiecollege benadrukt dat het commissaris Philippe Annys alleszins wil danken voor zijn inzet en voor zijn verwezenlijkingen. De betrekking van korpschef zal worden vacant verklaard.
Om de sereniteit in dit dossier te vrijwaren zal het politiecollege geen verdere informatie vrijgeven.