HERNE/PEPINGEN - Hulpdiensten gaan nu lessen trekken uit inoefening noodplannen bij Olympia
Onder de leiding van de dienst noodplanning van het provinciebestuur hebben de hulpdiensten een multidisciplinaire oefening gehouden in het toepassen van de bestaande nood- en interventieplannen bij een gesimuleerd incident bij het bedrijf Olympia in Herfelingen. Het incident speelde zich af in virtuele realiteit en bleef zich verder ontwikkelen door het invoeren van nieuwe elementen en de genomen beslissingen van de deelnemers. Uit de oefening gaan nu lessen getrokken worden voor de verschillende diensten en het verder op punt stellen van de procedures. Gouverneur Jan Spooren kwam eveneens ter plaatse en sprak na afloop van een leerrijke ervaring voor alle betrokken diensten.
Opschaling naar provinciaal niveau
Het incident werd zo opgezet dat in eerste instantie de gemeentelijke fase van het bijzonder noodplan voor Olympia werd afgekondigd om daarna te worden opgeschaald naar de provinciale fase om reden ook meerdere buurtgemeenten van Herne bij het virtueel voorval dreigden betrokken te worden. Zo woonde ook de Pepingse burgemeester Eddy Timmermans in het gezelschap van zijn gemeentelijke noodambtenaar de oefening bij.
Gouverneur Jan Spooren: “Er werd bij Olympia een chemisch ongeval met een gifwolk gesimuleerd. De oefening werd zo realistisch mogelijk gehouden en daartoe werd de locatie specifiek uitgekozen. Bij elke rampbestrijding komen de vijf disciplines voorzien in de noodplanning in actie en dit zowel in de crisiscentra als op de commandopost op het terrein. Bij het begin van de oefening was enkel het gemeentelijk niveau betrokken maar bij de afhandeling van het incident werd voorzien dat diende opgeschaald te worden naar het provinciaal niveau. In die zin neemt de gouverneur dan de leiding en de coördinatie van het provinciaal crisiscentrum over”.
Meerwaarde voor iedereen
“Niet alleen de hulpdiensten laten oefenen maakt een belangrijk aspect uit maar van kapitaal belang is ook de navolgende evaluatie. Daardoor kunnen de weerhouden aspecten omgezet worden in richtlijnen die dan dienen om zowel de oefeningen te verbeteren als om de procedures verder op punt te zetten. Zowel bij een oefening als bij een echte ramp blijft de basis immers hetzelfde. In die zin kunnen wij dan beschikken over mensen die het al eens geoefend hebben en over verbeterde procedures. Bij zulke operaties gaat het immers om een kettingsamenwerking. Iedere schakel heeft zijn belang en het komt er op aan dat iedere schakel weet wat van hem verwacht wordt. Als één van die schakels hapert heeft dat onvermijdelijk gevolgen voor gans de operatie. Vanuit de noodplannen zijn er al draaiboeken beschikbaar maar die worden dan na iedere oefening bijgesteld. Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat de oefening heeft kunnen plaatsvinden want het maakt een meerwaarde uit voor iedereen. Verder vind ik ook dat de oefening goed verlopen is en dat op gemeentelijk niveau Herne wel degelijk heel goed voorbereid is”, aldus nog de gouverneur.
Aan de oefening werd deelgenomen door onder meer de dienst noodplanning van de gouverneur van Vlaams-Brabant, de gemeentediensten, het bedrijf Olympia, de brandweerdiensten, de medische diensten, de politiediensten, de Civiele Bescherming, Defensie en het Provinciaal Instituut voor Opleiding (PIVO). Voor burgemeester Kris Poelaert viel de datum van de oefening alvast niet mee. Door gezondheidsomstandigheden kon hij immers de oefening niet bijwonen.