Belgische brouwers openen 23ste editie van Belgian Beer Weekend en blikken vooruit op uitdagingen en verkiezingsjaar 2024
Met het Belgian Beer Weekend in aantocht maken de Belgische brouwers zich op voor de jaarlijkse hoogmis van de Belgische biercultuur. Maar liefst 53 brouwerijen, goed voor ongeveer 520 Belgische bieren, tekenen present op de Grote Markt van Brussel van vrijdag 1 tot en met zondag 3 september. Tijdens de academische zitting in het Stadhuis, die geldt als de officiële aftrap van het weekend, maken de brouwers de stand van zaken op. Samen met Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open Vld) alsook parlementsleden Hannes Anaf (Vooruit), Maaike De Vreese (N-VA), David Leisterh (MR) en Gilles Vanden Burre (Ecolo) richten ze ook hun blik op de naderende verkiezingen van 2024.
De festiviteiten van het Belgian Beer Weekend beginnen op vrijdagnamiddag in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal met de plechtige viering van Sint-Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers. Dit wordt traditiegetrouw gevolgd door een academische zitting in het Brusselse Stadhuis. Tijdens deze bijeenkomst maken de Belgische brouwers en een 250-tal gasten uit de internationale biercommunity de stand van zaken op.
Een moment om de uitdagingen voor de Belgische brouwerijsector in kaart te brengen ...
In het kader van het jaarrapport 2022, gepubliceerd in juni, konden de Belgische brouwers vrij positief terugkijken naar het afgelopen jaar: de bierconsumptie in België kwam met 6,9 miljoen hectoliter nagenoeg terug op pre-coronaniveau en het aantal brouwerijen nam toe tot
Terwijl we ons verheugen op de hoogmis van onze unieke biercultuur, moeten we aandachtig blijven voor de uitdagingen waarmee onze sector wordt geconfronteerd. De pandemie en het conflict in Oekraïne laten zich blijvend voelen in hogere energie-, grondstof- en verpakkingsprijzen. Bovendien hebben onze brouwers het, in een context waarin de koopkracht onder druk staat, moeilijk om
verkoopvolumes en -marges op peil te houden.”
Ook nieuwe regelgeving, bijvoorbeeld op het vlak van gezondheid en etikettering, vormt een uitdaging voor de brouwers. “We staan zij aan zij met de beleidsmakers in de strijd tegen alcoholmisbruik en zijn voor meer transparantie richting de consument,” gaat Krishan Maudgal verder, “maar we dienen er ook over te waken dat het beleid geen afbreuk doet aan de economische, sociale en culturele waarde die onze sector biedt. We vragen dan ook expliciet om weg te blijven van ‘fausses bonnes idées’, zoals accijnsverhogingen of nog verregaandere maatregelen in het kader van het interfederale alcoholplan. Dit zou voor sommige brouwers de laatste druppel kunnen zijn in het huidige klimaat en zou een eeuwenoude traditie, ons vakmanschap en onze internationaal geroemde biercultuur op het spel kunnen zetten.”
In die context, en met het oog op de verkiezingen van 2024, blikken de Belgische brouwers dan ook graag vooruit met een aantal vooraanstaande parlementsleden: Hannes Anaf (Vooruit), Maaike De Vreese (N-VA), David Leisterh (MR) en Gilles Vanden Burre (Ecolo). De centrale vraag in het debat: “Welke plaats heeft bier in onze samenleving en wat mogen we verwachten in de toekomst?”
430, niettegenstaande de sluiting van een tiental brouwerijen. Ondanks een uitdagende context slaagde het merendeel van de brouwers erin om stand te houden en zelfs te vernieuwen. Reden genoeg om te klinken en te vieren tijdens het Belgian Beer Weekend, al merkt Krishan Maudgal,
directeur van vzw Belgische Brouwers, op dat de bezorgdheden niet van de baan zijn: “
... maar vooral ook om de Belgische biercultuur te vieren
De academische zitting van het Belgian Beer Weekend vormt op die manier steeds meer een platform voor open gesprekken over de brouwerijsector en diens rol in de Belgische samenleving. “Maar laat ons niet vergeten,” vult Maudgal aan, “dat het vooral de gelegenheid is om onze biercultuur in de schijnwerpers te plaatsen en te vieren.” Enerzijds met de intronisatieplechtigheid van de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers, een eer die dit jaar onder meer te beurt valt aan Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose. Anderzijds door duizenden bierliefhebbers te laten kennismaken met de enorme rijkdom die de Belgische brouwers te bieden hebben en samen te klinken op de unieke Belgische biercultuur.
Krishan Maudgal besluit: “De Belgische brouwers worden nog steeds geconfronteerd met een aantal uitdagingen, maar we staan er gelukkig niet alleen voor. De aanwezigheid van onze beleidsmakers en gasten getuigt van een sterk communitygevoel over de sector heen. Bovendien beschikken de brouwers over een stevige portie creativiteit, kennis en passie om de toekomst tegemoet te gaan. Daarenboven staat op 9 september 2023 de publieksopening van Belgian Beer World in het Brusselse Beursgebouw gepland. Heel wat (inter)nationale bezoekers zullen in dit interactieve en moderne belevingscentrum onze bieren en rijke biercultuur het hele jaar door kunnen beleven. We hebben dan ook alle vertrouwen in de toekomst.”