LVB Pepingen wil mee meidoornhagen onderhouden

C21

LVB Pepingen wil mee meidoornhagen onderhouden

Persbericht_foto_schepen_greta_cochez_pepingen_2
Greta Cochez
 
Kunnen burgers, land- en/of tuinbouwers met een meidoornhaag binnenkort bij de gemeente terecht voor een hulp bij het jaarlijkse onderhoud? Wel als het van meerderheidspartij LVB - Lijst van de Burger afhangt. Daarmee willen ze verder bijdragen tot een landelijke en gezonde gemeente Pepingen. Dat voorstel van landbouwschepen Greta Cochez werd in de gemeenteraad van april een eerste keer besproken en is nu in onderzoek.  

Landbouw- en milieuschepen Greta Cochez: “Meidoornhagen zijn gekende landschapselementen in onze streek en kunnen zowel langs landbouwpercelen als in particuliere tuinen aangelegd worden. Dat willen we zoveel mogelijk stimuleren en ondersteunen. Een haag vraagt natuurlijk regelmatig onderhoud, maar die drempel willen we zoveel mogelijk wegnemen. Daarom willen we voortaan ondersteuning bieden bij het snoeiwerk in de vorm van een kostenloos jaarlijks onderhoud voor meidoornhagen. Het zou dan gaan om de boven- en buitenkant van hagen die bereikbaar zijn vanop openbaar domein.”

Eerst check, dan snoei
“Alleen hagen in gezonde toestand kunnen en mogen gesnoeid worden. Bij meidoornhagen is besmetting met bacterievuur een aandachtspunt, net als bij andere waardplanten zoals mispels, krentenboompjes, kweepeer, enz. Besmette takken moeten zo snel mogelijk opgespoord en vakkundig verwijderd worden, want anders is er kans op verspreiding en dat is nefast voor o.a. (peren)bomen. Maar niet iedereen herkent vandaag een besmette haag en weet hoe die effectief kan bestreden worden zonder gevaar op verdere besmetting. We willen daarom het jaarlijkse onderhoud organiseren in de wintermaanden, wanneer de planten in rust zijn en eventueel bacterievuur niet kan doorgegeven worden via de bloesems. Dat is ook wettelijk verplicht.”

“Om de lokale fruitteelt extra te beschermen, vullen we ons voorstel aan met een eerste check deze zomer, na de bloei. Dat gebeurt nu nog niet. Een externe deskundige kan zo de eventuele zieke planten vroegtijdig opsporen tussen de ingeschreven meidoornhagen en de eigenaars bijstaan met advies om de besmetting vakkundig te bestrijden. Het probleem wordt immers alleen maar groter als het nog maanden kan woekeren. Een goed onderhouden haag is ook weer minder vatbaar voor deze plaag. In de winter volgt dan het grote onderhoud en snoeiwerk. Door deze werkwijze dammen we de mogelijke verspreiding van bacterievuur in, beschermen we de lokale fruitteelt en zijn we deze zomer al zeker van gezonde meidoornhagen, wat bijdraagt tot een biodiverse natuuromgeving.”

Het voorstel van schepen Greta Cochez kreeg al een positief advies van zowel de milieuadviesraad als de landbouwraad. De voorbereidingen worden getroffen om op de gemeenteraad van mei het nieuwe reglement en de werkwijze te behandelen.

Meerwaarde voor landelijk Pepingen
De meidoornhagen zijn niet toevallig gekozen. “Naast hun functionele invulling om landbouwpercelen en weiden af te bakenen, vormen ze al eeuwenlang een natuurlijke leefomgeving voor verschillende planten, insecten, vogels en kleine dieren. Onlangs nog vond de Insectenwerkgroep Zuidwest-Pajottenland een kolonie zeldzame nachtvlinders in een meidoornhaag in domein Ter Rijst in Heikruis. Ze bevorderen de biodiversiteit en dragen samen met de landbouw in onze landelijke gemeente bij tot een belangrijk ecologisch evenwicht. Ze houden bovendien water langer vast, verminderen bodemerosie en bieden schaduw. Het zijn haalbare troeven waarmee men kan helpen om de impact van klimaatverandering te verminderen. Deze prachtige voorjaarsbloeiers dragen op langere termijn bij aan een gezonde, duurzame en landelijke leefomgeving in Pepingen.”

Goed op schema
“Gemeente Pepingen engageerde zich bij de ondertekening van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) om tegen 2030 te streven naar minstens 2.283,5m nieuwe hagen op ons grondgebied. Dankzij de inspanningen van gemeente en inwoners zitten we goed op schema. De meest recente rapportering van LEKP kwam ook aan bod op deze gemeenteraad en toont dat we nu al 35% van die doelstelling ofwel 800m extra hagen bereiken. Dat is o.a. via de jaarlijkse groepsaankoop waar heel wat Pepingenaren aan deelnemen. Een opsteker voor onze gemeente, zeker als je weet dat het Vlaamse gemiddelde 15% is. Op dat elan gaan we zeker verder, samen met onze inwoners.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mei 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 23 nov 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief