Poelen zijn parels in het landschap van het Pajottenland

C21

Poelen zijn parels in het landschap van het Pajottenland

Editie_galmaarden_poel_1__kopie_
Jonas, Alwin en Brent bij de poel.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_poel_2__kopie_
Jonas in de poel.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_poel_3__kopie_
Er zat toch leven in de poel.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_poel_4__kopie_
Er zat leven in de poel.- Foto Marc Colpaert
 
Mensen van het Regionaal Landshap gingen op maandag een kijkje nemen in de fuiken van de poel in het Baljuwhuis om te onderzoeken wat er juist in te vinden was. Deze poel werd 2 jaar geleden aangelegd en zal nu voor het eerst geïnventariseerd worden! "We hopen in onze fuiken een aantal alpenwater- en vinpootsalamanders, larven van de gewone pad en mogelijks van bruine en groene kikkers aan te treffen. Op termijn hopen we dat ook kamsalamanders deze poel gaan ontdekken", aldus Jonas.
 
De voorbije vijf jaar heeft het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei maar liefst 62 poelen aangelegd of hersteld – zowel bij inwoners als in samenwerking met gemeenten. En dat is nog maar het begin. Want poelen zijn niet alleen prachtig, ze zijn ook van levensbelang. Letterlijk. Water is leven! 
Ons landschap droogt stilaan uit. Geen goed nieuws – niet voor landbouwers, niet voor de natuur, en zeker niet voor insecten, waterdiertjes en amfibieën. Gelukkig kunnen poelen helpen. Ze houden water vast, zorgen voor verkoeling, en dempen de gevolgen van droogte én wateroverlast. Bovendien zijn ze belangrijke ‘stapstenen’ voor dieren die zich door het landschap bewegen. Je vindt poelen op plekken waar van nature water verzamelt – door grondwater of regenval. En waar er poelen aangelegd worden, volgen de dieren spontaan.
 
In de poel in het Baljuwhuis, trouwens een zeer mooi plekje dat niet zoveel mensen kennen zat er wel leven zoals tal van larven, twee soorten waterkevers, een poelslak en een larve van een libelle en van padden, maar geen kamsalamanders te vinden. 
 
Welkom kamsalamander en vroedmeesterpad
In onze regio zetten we ons al jaren in voor twee bijzondere amfibieën: de kamsalamander in het Pajottenland en de vroedmeesterpad in de Zennevallei. Beide soorten zijn Europees beschermd én zeldzaam geworden.
De kamsalamander is de grootste inheemse watersalamander. Tijdens de paartijd krijgen de mannetjes een gekartelde rugkam – alsof er een mini-waterdraakje rondzwemt! In enkele Pajotse gemeenten leeft deze soort nog. De vroedmeesterpad is een kleine, warmteminnende soort waarvan het mannetje de eitjes op zijn rug draagt. In Vlaanderen is deze soort haast verdwenen. Alleen in de Kwadebeekvallei in Sint-Genesius-Rode komen er nog voor.
Help je mee?
Wil jij ook het landschap verrijken met een poel? Dat kan! Je krijgt advies, praktische hulp en vaak ook financiële steun van jouw Regionaal Landschap. 
Dien een aanvraag in via het landschapsloket op www.pajot-zenne.be of contacteer Jonas via jonas@pajot-zenne.be. Samen zorgen we voor meer leven in het landschap!
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mei 2025
marc colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

marc colpaert | 23 mei 2025
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief