GOOIK / REGIO – Zorgnetwerk van start

C21

GOOIK / REGIO – Zorgnetwerk van start

Editiepajot_zorgennetwerk_pajottenland___2_
OCMW-voorzitters en/of secretarissen samen met de maatschappelijke assistenten - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_zorgennetwerk_pajottenland___3_
leen Deneyer, Joris Samyn, Jos Nevens, Patrick Sergoris, Marc Deteye, Francine Desmet, Mich Pompen, Carina Ricour en Jo Baert - Foto Deschuyffeleer
 
Editiepajot_zorgennetwerk_pajottenland___4_
Coördintatie : Lieve Van Dysselberghe, Marleen Debeurme, Annelies Deteye, Dries Schouppe, Sarah Boisd'enghien, Linda Vanderperre, Valerie Opligtenberg en Melissa De Vos - Foto Deschuyffeleer
 

Eerstdaags start Zorgwerknetwerk Pajottenland met haar activiteiten. De komende drie jaar wil het netwerk nagenoeg 1200 senioren bezoeken. Het gezamenlijk project van de OCMW’s van Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal kadert in het Gooiks seniorenproject en is inmiddels erkend als een Leaderproject van Pajottenland+. Het Zorgnetwerk wil de senioren ondersteunen om hen langer en in goede leefomstandigheden in hun thuissituatie te behouden.

“Via het project willen wij de senioren beter ondersteunen door welzijnswerkers en vrijwilligers meer samen te laten werken binnen éénzelfde gemeente”, geeft de Gooikse OCMW-voorzitter Jo Baert aan. “Alleszins beheert ieder OCMW in de eigen gemeente het zorgnetwerk”. Het identificeren van de specifieke zorgnoden, het isolement proberen te doorbreken, verborgen kansarmoede opsporen en het verbeteren van de mobiliteit en van de woonkwaliteit behoren tot de kernopdrachten. Ook wordt er door de OCMW’s ruimte voorzien voor het verstrekken van informatie en het ondernemen van actie bij de opvang van signalen.
 
Samenwerking
In het project staat samenwerking centraaal. Zo slaan vrijwilligers, verenigingen, welzijnswerkers en de lokale overheid de handen in elkaar. Tussen de gemeenten wordt dan weer knowhow uitgewisseld, aan gezamenlijke beleidsvorming gedaan en aan externe communicatie gedaan. Provinciale, Vlaamse en Europese subsidies leggen overigens de basis voor een vruchtbare samenwerking op lange termijn. De coördinatie blijft lopen vanuit het OCMW van Gooik.
 
Bezoeken
“Tijdens de bezoeken aan de senioren van 75 jaar zullen de maatschappelijke assistenten in eerste instantie informatie verschaffen en probleemsituaties opsporen. Via meldingen bij het OCMW wordt er vervolgens naar oplossingen uitgekeken. Doorverwijzen naar thuisdiensten, het vrijwilligersnetwerk of nog andere diensten zijn hierbij mogelijke opties”, zegt Jo Baert nog. “Ook de opvolging zowel telefonisch als via jaarlijks herbezoek wordt niet uit het oog verloren”.
 
Alleszins is het OCMW van Gooik al op zoek getogen naar gemotiveerde vrijwilligers. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jan 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 28 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 23 mei 2024

archief