PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI - HORAL genomineerd voor Cultuurprijzen Vlaanderen 2009

C21

PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI - HORAL genomineerd voor Cultuurprijzen Vlaanderen 2009

Editiepajot_logo_horal

Op maandag 1 februari 2010 worden de laureaten van de Cultuurprijzen Vlaanderen 2009 bekendgemaakt. Dit jaar is de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren (HORAL) één van de drie genomineerden in de categorie “smaakcultuur”. Een mooie blijk van erkenning voor deze vzw die zich al sinds 1997 inzet voor de promotie en de bescherming van traditionele lambikbieren.

De lijst met genomineerden voor de Cultuurprijzen Vlaanderen 2009 werd bekendgemaakt door minister van Cultuur Joke Schauvliege. Met deze prijzen wil de Vlaamse Gemeenschap personen en organisaties bekronen die op een bijzondere manier kleur en uitstraling geven aan de cultuurbeleving in Vlaanderen. In totaal worden twaalf prijzen uitgereikt. Elke categorie telt drie genomineerden.
 
In de categorie “smaakcultuur” werd de Hoge Raad voor de Ambachtelijke Lambikbieren genomineerd. HORAL zet zich in om de ambachtelijke lambikbieren en aanverwante producten te beschermen. De vzw promoot actief Oude Geuze en Oude Kriek. Daarnaast organiseert HORAL om de twee jaar de “Toer de Geuze”, waarbij de bij HORAL aangesloten lambikbrouwerijen en geuzestekerijen hun deuren wagenwijd openzetten voor het publiek.
 
De andere twee genomineerden in de categorie “smaakcultuur” zijn het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) en het centrum voor eet- en tafelcultuur Xaverius. Het CAG bestudeert het Vlaamse rurale verleden en het agrarische erfgoed, en plaatst daarbij de rijkdom van destreekgastronomie in de kijker. Xaverius werd opgericht door chef-kok Felix Alen. Amateurkoks, kinderen en studenten kunnen er workshops en demonstraties bijwonen in verband met alles wat met tafelen te maken heeft.
 
De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren (HORAL) werd opgericht in 1997 en verenigt alle geuzeproducenten van Vlaams-Brabant. De huidige leden zijn Boon (Lembeek), De Oude Cam (Gooik), De Troch (Wambeek), 3 Fonteinen (Beersel), Girardin (Sint-Ulriks-Kapelle), Hanssens (Dworp), Lindemans (Vlezenbeek), Mort Subite (Kobbegem), Oud Beersel (Beersel) en Timmermans (Itterbeek). De voorzitter van de Hoge Raad is Armand Debelder van De Drie Fonteinen uit Beersel.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jan 2010
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 mrt 2023

archief