GOOIK - Politiegebouwen blijven doelwit van inbrekers - Lokaal strafregister vedwijnt

C21

GOOIK - Politiegebouwen blijven doelwit van inbrekers - Lokaal strafregister vedwijnt

Michel_doomst_p2100
Michel Doomst. - Foto kos

Burgemeester en Volksvertegenwoordiger Michel Doomst (Cd&V) van Gooik heeft het probleem van het lokale strafregister aangekaart bij de Minister van Justitie De Clerck. Verder heeft hij ook cijfers opgevraagd over politiegebouwen die het doelwit blijven van inbrekers.

Lokaal strafregister verdwijnt vanaf 2013
Vanaf 2013 zal het Centraal Strafregister als enige authentieke gegevensdatabank functioneren. Het gebruik van het lokale strafregister zal dan voorbij zijn.
Volksvertegenwoordiger Michel Doomst (CD&V) kaartte het probleem van het lokale strafregister aan bij Minister van Justitie De Clerck. Het gebruik ervan is zeer tijdrovend en houdt ontzettend veel werk in voor de lokale overheden, aldus Doomst. Anderzijds leidt de huidige manier van registratie tot onvolledige, onjuiste en soms zelfs tegengestelde informatie. De manier van registratie verschilt immers tussen het lokale en federale, maar ook tussen de gemeenten onderling.
De minister antwoordde dat men momenteel volop bezig is met de automatisering, zodat alles gecentraliseerd wordt en vanaf 2013 vanuit één punt consulteerbaar zal zijn voor iedereen, zodat een grote werklastvermindering voor de gemeenten kan gerealiseerd worden. Michel Doomst is tevreden met de evolutie, maar zal waakzaam blijven omtrent het tijdschema. Er is immers nog een achterstand van 300.000 vroegere veroordelingen, maar mits de juiste inspanningen, zou dit geen probleem mogen zijn.
 
POLITIEGEBOUWEN BLIJVEN GEMAKKELIJK DOELWIT VOOR INBREKERS
Politiegebouwen blijven een te gemakkelijk doelwit voor inbrekers. Hoewel de bevoegde ministers van Binnenlandse Zaken al jaren maatregelen aankondigen, blijft het aantal inbraken stijgen. Gekoppeld aan deze problematiek blijft ook het opslaan van vuurwapens en munitie in politiegebouwen of in beslag genomen goederen problematisch. Dit zegt volksvertegenwoordiger Michel Doomst (CD&V) die de beschikbare cijfers van de laatste jaren verzamelde.
Tussen 2000 en 2005 gebeurden er 1529 diefstallen in politiekantoren, hetgeen een gemiddelde is van ongeveer 255 diefstallen per jaar. De vier jaren daarop steeg dit gemiddelde tot bijna 279 diefstallen per jaar. 2008 spant de kroon met een totaal van 298 diefstallen in politiegebouwen. De kantoren in Brussel worden het meest geviseerd, met bijna 100 inbraken per jaar, gevolgd door provincie Antwerpen (47), Henegouwen (35) en Luik (27).
 
De dieven zijn meestal uit op geld, maar ook politie-uitrusting, documenten, communicatie en wapens zijn overal gegeerd. 
 Een alarmsysteem is sinds 1993 wettelijk verplicht, maar tot voor kort bleken veel gebouwen gewoon niet te beschikken over dergelijke installatie. In 2008 bleken slechts 50 van de 144 complexen van de federale politie elektronisch beveiligd.. Er werd vier miljoen euro beloofd om de resterende gebouwen te beveiligen. Omtrent de lokale politiekorpsen zijn zelfs simpelweg geen gegevens bekend.
 
Michel Doomst stelt verder ook voor te onderzoeken of men de verschillende zones financiële en andere stimuli kan geven, naar analogie van de beveiliging van crèches en de stimuli voor zelfstandigen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 mrt 2010
Felix Merckx
KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 13 nov 2024

archief