GOOIK - Opening Mammacafé in Gooik op 30 april

C21

GOOIK - Opening Mammacafé in Gooik op 30 april

Borstvoedingcafe_gooik_foto_bart_kerckhoven
 

Op 30 april starten een paar enthousiastelingen in de gemeente Gooik met een borstvoedingscafé.   Van 9u30 tot 11u30 kunnen zwangere vrouwen, borstvoedende moeders en iedereen die interesse heeft in borstvoeding wekelijks op woensdag terecht in het cafetaria van sporthal De Koornmolen in Gooik.

Het initiatief gaat uit van Marianne Permentier, Sonja Berael en Krista Dekens.
Marianne is van opleiding biochemicus en is moeder van 5 kinderen tussen de 18 jaar en 3 jaar. Zij heeft ruime ervaring met borstvoeding (heeft 7 jaar borstvoeding gegeven).
Sonja Berael is verloskundig actief huisarts uit Sint Pieters Leeuw en moeder van 2 tienerdochters (die beiden borstvoeding hebben gekregen).
Krista is zelfstandige vroedvrouw - preconceptioneel adviseur - lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) en borstvoedende moeder. Deze dames willen elk vanuit hun eigen ervaring, opleiding en kennis zich inzetten voor mensen met kinderwens, aanstaande ouders en jonge gezinnen.
 
Waarom een borstvoedingscafé?
Om borstvoeding in de kijker te zetten en te promoten als de best mogelijke voeding voor baby´s en kleine kinderen, taboes rondom het geven van borstvoeding in het openbaar weg te werken, door contacten met andere moeders netwerken te maken, dit onder leiding van een lactatiedeskundige(n) IBCLC.
 
Wat is een Lactatiekundige IBCLC?
De lactatiekundige is de deskundige bij uitstek als het gaat om borstvoeding en borstvoedingsbegeleiding.
Zij/hij bestudeert het proces en de praktijk van borstvoeding. Een lactatiekundige is opgeleid om beleidsplannen op te stellen ten aanzien van begeleiding en ondersteuning van (al dan niet problematische) borstvoedingrelaties, dit zowel in het ziekenhuis als in de thuissituatie. Hiervoor maakt de lactatiekundige gebruik van lactatie relevante kennis binnen andere terreinen van de wetenschap, zoals bijvoorbeeld: anatomie, fysiologie, immunologie, voedingsleer, gedragswetenschappen enz...
Daarnaast geeft de lactatiekundige voorlichting, advies en informatie met betrekking tot borstvoeding aan zwangere vrouwen, pas bevallen moeders, instanties die instaan voor de moeder- en kindzorg enzovoort.
Desgewenst consulteert de lactatiekundige andere professionals. Indien dit noodzakelijk is, zal de lactatiekundige de zorgverlening overdragen.
 
 
Wat is een borstvoedingscafé?
Dit concept is geënt op een Nederlands model 
(zie: http://www.radiogelderland.nl/index.php?id=42811  ).
Op een vast tijdstip kunnen zwangere vrouwen, borstvoedende moeders , moeders die borstvoeding gegeven hebben, hun kinderen, partners en iedereen die interesse heeft hier terecht. 
Men kan hier een gesprek voeren met mensen in dezelfde situatie, kennis opdoen en overdragen en vooral ervaren dat het geven van borstvoeding één van de mooiste en meest natuurlijke handelingen is die er bestaan.
Er wordt een gezellige sfeer gecreëerd zodat vrouwen een aanspraakpunt krijgen in de regio voor een materie die heel gewoon lijkt, maar het helaas toch niet (meer) is.
Een steuntje van een andere zogende vrouw is vaker voldoende om vol te houden dan een koud professioneel advies. Het bovenstaande zou kunnen doen veronderstellen dat professionelen geen fouten maken in deze materie, en daar zit hem eigenlijk een behoorlijk pijnpunt.
Bovendien is er een lactatiekundige IBCLC aanwezig die (gratis!) tips geeft, vragen beantwoordt, verkeerde technieken kan corrigeren en problemen uit de weg probeert te helpen. Het enige wat de aanwezigen moeten doen, is hun eigen consumpties betalen.
De doorstroming op niet-professioneel vlak is onvoldoende. Onze moeders (de vorige generatie dus) gaven vaak geen borstvoeding meer zodat de natuurlijke weg van informatie is opgedroogd. Veel grootouders zijn zelfs bang van borstvoeding, onder meer omdat het niet in onmiddellijke visuele signalen (een leeg flesje) resulteert.
Moeders moeten zich dus richten tot hun huisarts, pediater, gynaecoloog, die in de mate van hun mogelijkheden proberen de leemte in te vullen. Hoewel de opleiding van artsen kwalitatief hoogstaand is, weten deze mensen bij hun afstuderen nauwelijks iets af van de goeie zuigtechniek waarmee een baby aan de borst drinkt, de mogelijkheid tot positieverandering, de-lastige-kantjes-en-hun-oplossing.
In onze kunstvoedingsmaatschappij wordt borstvoeding en de begeleiding ervan nog te vaak behandeld als inferieur omdat het niet onder de noemer “grote geneeskunde” valt (wat dit ook moge zijn).
Lactatiekunde zou kunnen onderbrengen in de preventieve gezondheidszorg.
Dit omdat informeren van zwangere vrouwen/koppels/mensen met kinderwens en het begeleiden, coachen en ondersteunen van een langdurige borstvoedingsrelatie bijdraagt aan een gezondere maatschappij op korte en lange termijn.
En dat kan in een dergelijke setting: door uitwisseling van ervaringen en door de aanwezigheid van een lactatiekundige IBCLC.
 
Contacteer voor meer informatie Krista Dekens via gsm: 0496/832113.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 apr 2008
Gerrit Achterland
Bart Kerckhoven
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

PenZine | 26 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 21 mrt 2024

archief