GOOIK - Vossen worden een probleem

C21

GOOIK - Vossen worden een probleem

Dsc_0439
Landbouwers Paul en Marc met milieuambtenaar Pilip en burgemeester Michel Doomst. - Foto © Marc Colpaert
 

In de buurt van de Hollandstraat in Kester werd onlangs een doodgeboren kalfje half opgegeten door vossen. Het vossenbestand is de laatste jaren sterk toegenomen in het Pajottenland. De gemeente gaat in het najaar bekijken hoe ze aan het vossenprobleem iets kunnen veranderen. Ondertussen moeten eigenaars hun beestjes beter beschermen.

Op een van de weilanden van boer Paul en Marc Van Heghe uit de Hollandstraat in Kester werd een doodgeboren kalfje opgepeuzeld door vossen. “ Wij hadden een vier maanden drachtige vaars lopen op één van onze weiden”, vertelde Marc Van Heghe. “ Is deze vaars lastig gevallen door een vos of niet, feit is dat ze haar kalfje verloor en dat dit beestje dood ter wereld kwam in de weide. Toen wij enkele uren later ter plaatse kwamen, was de helft van het kalfje al verdwenen en konden wij vaststellen dat een vos de dader was. Wij wisten dat er in de buurt van deze weide een vos met een zevental jongen rondliep”, aldus Marc
 
Volgens milieuambtenaar Filip Mignon komen er op het gemeentehuis steeds meer klachten over vossen. “ De laatste maanden kwamen steeds meer mensen klagen over verdwenen of gedode kippen in Gooik. Zo was er een mevrouw die vijf prachtige en dure kippen rondlopen had en op een nacht waren ze allemaal gedood. De mensen geraken gehecht aan hun dieren en dan gebeurt zoiets”, sprak Mignon.
 
De gemeente Gooik organiseert al enkele jaren een kippenactie, waarbij inwoners goedkoop enkele kippen kunnen aankopen en dan worden deze beestjes opgepeuzeld door vossen. “ Volgens mijn gegevens werden er op ons grondgebied de laatste maanden 420 kippen, 90 eenden, 5 parelhoenen, 9 konijnen, enkele lammetjes en zelfs een kalfje het slachtoffer van vossen”, zei Filip.
 
“ Ik heb geen probleem met het feit dat er vossen rondlopen, maar momenteel zijn er veel te veel”, aldus burgemeester Michel Doomst. “ De mensen moeten in de eerste plaats hun beesten beter beschermen, maar in het najaar gaan we toch eens kijken hoe het nu verder moet. Ik denk dan in de eerste plaats dat we aan de jagers moeten vragen om een beter zicht te krijgen over hoeveel vossen er in Gooik rondlopen en nadien hen te vragen om in oktober – als de jacht toegelaten is – deze beestjes beter te bestrijden.
 
Vossen hebben een uitstekend reukzintuig, vandaar dat pasgeboren dieren in een weide een gemakkelijke prooi vormen. “ Wij kunnen de landbouwers enkel de raad geven om geen koeien meer in de weide te laten kalveren of schapen in de weide te laten lammeren”, besluit Filip Mignon.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jul 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief