GOOIK - Wandelnetwerk Pajottenland

C21

GOOIK - Wandelnetwerk Pajottenland

Editiepajot_gooik_wandelen_1_bewerkt
Foto's © Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_wandelen_3_bewerkt
Foto's © Marc Colpaert
 

Op zondag 8 augustus werd in Gooik een knooppuntennetwerk van voetwegen geopend ter hoogte van café ‘Den Haas’, er kwamen ongeveer een vijfhonderdtal wandelaars opdagen’. De hele namiddag waren er vrije wandelingen langs het wandelnetwerk. “ Het netwerk werd een mix van verharde tot onverharde en zelfs 'avontuurlijke' wegjes”, aldus Schepen Simon De Boeck. De experten van Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën (gefinancierd door Leaderproject Pajottenland+) ondersteunen het project en werkten de kaart uit.

Samen met de Gooikse Wandelwegenraad verkenden ze vorig jaar alle voetwegen in de gemeente en selecteerden uit dit historische netwerk de mooiste en meest nuttige paden. Het pionierswerk van de Heemkundige Kring in vroegere jaren was daarbij een nuttige leidraad. In overleg met de eigenaars, vaak landbouwers, werden een aantal wegen na jaren voor de eerste keer opnieuw toegankelijk.
Elk knooppunt van onze voetwegen kreeg een bordje met een nummer en een wegwijzer. Met een bijhorende wandelkaart kan je zo flexibel en naar hartenlust een wandeling uitstippelen, van knooppunt tot knooppunt door het landschap. Het netwerk wordt een mix van verharde tot onverharde en zelfs 'avontuurlijke' wegjes. Een kleurcode zal aanduiden of je de route met de buggy kan bewandelen of dat je eerder regenlaarzen nodig hebt.

De experten van Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën (gefinancierd door Leaderproject Pajottenland+) ondersteunen het project en werken de kaart uit. Van groot belang voor de regionale uitstraling is dat onze wegen aansluiten op identieke netwerken in buurgemeenten Lennik en Pepingen. Op de kaart zullen handelaars en verkooppunten van hoeveproducten langs de routes aangeduid worden. De wegwijzers worden betaald door de dienst Toerisme van de provincie Vlaams-Brabant.

Vanaf volgend jaar komt er een onderhoudsschema voor alle voetwegen. De gemeente onderhoudt zelf een aantal wegen. Een ander deel wordt verzorgd door boeren via agro-aanneming of door sociale tewerkstelling via de INL-ploegen. Het is de bedoeling dat elk wegje binnenkort een peter of meter krijgt die erop toeziet dat de wandelweg in goede staat blijft.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 aug 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief