Gemeente GOOIK koopt Paddenbroek
De gemeente Gooik is van plan om het centrum voor natuur-milieu- en plattelandseducatie vzw Paddenbroek aan te kopen. Daarmee zorgen ze ervoor dat dit uniek project ook in de toekomst een belangrijke rol blijft spelen in het Pajottenland. De kosten voor de aankoop bedragen 500.000 euro en nog eens 170.000 euro voor het verbouwen van het hoofdgebouw. Ze kunnen hiervoor een beroep doen op een renteloze lening van de Vlaamse Landmaatschappij(VLM).
Het educatief centrum Paddenbroek verwelkomt per jaar ongeveer achtduizend bezoekers in deze groene en unieke locatie in de buurt van de Kesterheide. Vandaag organiseert de vzw Paddenbroek er tal van cursussen rond duurzaamheid, energie, composteren en nog veel meer. "Wij weten al lang dat deze locatie als het ware het plattelandslabo bij uitstek is" zegt burgemeester Michel Doomst(CD&V). Hij is dan ook zeer blij dat ze vandaag dit centrum kunnen aankopen. "Het project is veel belangrijker dan de aankoop van het gebouw met de bijgebouwen. De mogelijkheden van dit centrum zijn enorm zeker naar de toekomst toe. Denk maar aan de verdere ontwikkeling van de zachte recreatie, het betrekken van onze jeugd en de scholen in tal van natuur- en milieuprojecten, het samengaan van natuur en landbouw, er zijn gewoon enorme mogelijkheden. Voor een landelijke gemeente als de onze is dit een waar groen paradijs en dat willen we zo houden voor onze kinderen en kleinkinderen. Wij krijgen nooit meer een tweede kans om zoiets te kopen voor de gemeenschap”, verzekerde Doomst.
In een eerste fase gaan ze van start met het verbouwen van het hoofdgebouw, waarvoor ze 170.000 euro subsidies krijgen van het VLM. “Vandaag zitten wij in het hoofdgebouw met een verouderde infrastructuur. Wij gaan dan ook zorgen voor een degelijke vergaderzaal en daarnaast gaan we ook nog eens investeren in een conciërgewoning.” De kosten voor de aankoop van het hoofdgebouw en de gronden rond het gebouw wordt geschat op 500.000 euro. “Het is de VLM die ons dit bedrag zal voorschieten als renteloze lening, dewelke wij mogen terugbetalen over een periode van negen jaar. Het moest ook haalbaar blijven voor ons om zo een groot project te verwezenlijken”, zei de burgemeester. Hij hoopt dat de gemeente op termijn nog zal kunnen rekenen op steun van tal van instanties om het goede werk dat vandaag door een team van de vzw Paddenbroek worden uitgevoerd, kan blijven doorgaan in de toekomst. “Het is zeker de eerste jaren niet de bedoeling dat wij ons gemeentepersoneel gaan inzetten in Paddenbroek. Wij hopen dan ook om de nodige subsidies hiervoor vast te krijgen. Dit om het prachtige werk dat vandaag al wordt uitgevoerd in Paddenbroek naar de toekomst toe nog uit te breiden”, besluit Michel Doomst.