GALMAARDEN / GOOIK - Regionaal landschap bezig met een van hun grootste projecten

C21

GALMAARDEN / GOOIK - Regionaal landschap bezig met een van hun grootste projecten

005__1_
Enkele medewerkers van het Regionaal landschap. - Foto © Marc Colpaert
 

Het Regionaal Landschap is samen met Koen Nuyttens bezig met de realisatie van één van hun grootste projecten ooit, om op een kaal stuk grond, opnieuw een historisch landbouwlandschap te maken. De kosten voor dit project bedragen 14.000 euro, waarvan de helft gesubsidieerd wordt door de provincie.

Koen Nuyttens uit de Werfstraat in Galmaarden vroeg aan het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei om zijn achtertuin van 1,5 ha als een historisch landbouwlandschap in te richten. “Ik kwam terecht bij het Regionaal Landschap door de natuurvereniging De Mark”, sprak Koen Nuyttens. “Ik wilde niet investeren in exotische planten, maar wilde alleen bomen en struiken aanplanten van bij ons”, aldus Nuyttens. Ondertussen werd een kaal weiland omgetoverd tot een hoogstamboomgaard met 50 oude fruitrassen uit onze streek, zoals Dubbele Speeckaert (appel) en Pamelse Datjes (pruim).In totaal zullen 2000 stuks plantgoed met label ‘Plant van Hier’ aangeplant worden. Meer dan  400 meter hagen en houtkanten zullen het perceel met streekeigen boom- en struiksoorten: fladderiep, sleedoorn en zomereik afschermen.

De kostprijs van dit alles bedraagt 14.000 euro waarvan de helft gesubsidieerd wordt door de provincie Vlaams-Brabant. Het Regionaal Landschap zorgde de voorbije jaren voor tal van natuur- en landschapsprojecten bij inwoners van het Pajottenland en de Zennevallei. “Jaarlijks worden zo’n 30 tot 40 inwoners begeleid in het aanleggen van hagen, houtkanten, hoogstamboomgaarden, bomenrijen en poelen. Via advies, projectbegeleiding en subsidies versterkt het Regionaal Landschap ons natuurlijk erfgoed. Maar dit project hier in Galmaarden is tot vandaag ons grootste project”, vertelde projectmedewerker Koen De Rijck.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 dec 2012
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief