Een archeologische kaart van GOOIK
Bart Van Camp uit Leerbeek heeft op een bouwwerf langs de Edingsesteenweg in Kester resten ontdekt van een Romeinse nederzetting. Hij haalde er tal van scherven van aardewerk uit de grond. Ondertussen kwamen mensen van Onroerend Erfgoed ook al een kijkje nemen in Kester. Ze gaan aan de gemeente een gedetailleerde kaart bezorgen, met daarop alle plaatsen in de gemeente die in aanmerking komen om er archeologische vondsten tegen te komen.
Bart Van Camp is al enkele jaren een grote liefhebber van alles wat met archeologie te maken heeft. Vooral de streek rond de Kesterheide is voor hem van grote waarde. Hier was vele eeuwen geleden een Romeinse nederzetting ingeplant, beter gekend als het Kesterse Vicus, een Romeinse nederzetting langs de heirbaan van Asse naar Bavay. Toen enige tijd geleden een aannemer van start ging met graafwerken voor de bouw van een woning - in die buurt - ging Bart een kijkje nemen in de uitgegraven aarde. "Al vlug vond ik tal van potscherven terug en zelfs spijkers, na een tijdje had ik er dan ook een hele hoop gevonden, niet toevallig in de buurt van de Kesterse Vicus. Daarnaast ontdekte ik ook nog de overblijfselen van een houten Romeinse woning en zelfs een tweeduizend jaar oude dakpan. Spijtig echter dat door de verdere werken dit momenteel niet meer zichtbaar is", zei Bart. Ondertussen werd burgemeester Michel Doomst ook op de hoogte gebracht van deze ontdekking, die op zijn beurt Onroerend Erfgoed contacteerde om een kijkje te komen nemen. Deze vonden er tal van potscherven en kwamen tot de bevinding dat er vroeger hier een nederzetting moet geweest zijn. Ze stelden voor om tijdens de graafwerken op de twee andere percelen - naast het huidig perceel - zeker eens een kijkje te komen nemen, wanneer de graafwerken voor het bouwen van een woning aan de gang waren. Van de oude Romeinse woning vonden ze echter geen spoor meer.
Er gaan soms archeologische vondsten verloren, omdat eigenaars of aannemers vrezen dat de bouw enorme vertraging gaat oplopen bij een archeologische vondst. "Dat is allemaal niet zo erg", weet burgemeester Michel Doomst ons te vertellen, “de eigenaars moeten niet bang zijn. Onroerend Erfgoed heeft bij een interessante ontdekking 10 dagen de tijd om een onderzoek in te stellen en die termijn kan maximum met 30 dagen verlengd worden. Vondsten zijn voor de helft voor de vinder en voor de helft van de eigenaar.”
Ondertussen kreeg de burgemeester van Onroerend Erfgoed de bevestiging dat ze binnenkort een gedetailleerde kaart gaan krijgen van Gooik. “Hierop zullen alle plaatsen aangeduid worden die interessant kunnen zijn om er archeologische vondsten te vinden. “Voor ons is het dan gemakkelijk wanneer iemand een perceel wilt verkavelen, om deze mensen dadelijk te wijzen dat er eventueel van alles in de grond kan zitten”, aldus Doomst.