Het kasteel van GOOIK ontdekt

C21

Het kasteel van GOOIK ontdekt

Editiepajot_gooik_kasteel_1_foto_marc_colpaert__kopie_
Piet en Jean-Paul kwamen een kijkje nemen. - foto's © Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_kasteel_2_foto_marc_colpaert__kopie_
Er werden al enkele 'kleine' steentjes naar boven gehaald. - Foto © Marc Colpaert
 

Enkele dagen nadat men in Gooik overblijfselen vond van een Romeinse nederzetting en men een gedetailleerde kaart gaat opstellen over alle interessante archeologische plaatsen in de gemeente, stoten arbeiders tijdens afbraakwerken op de funderingen van een oud kasteel uit de zeventiende eeuw in het centrum van Gooik. Leden van de Heemkundige Kring en de bouwheer waren al op de hoogte dat de kans groot was dat ze er iets zouden vinden. Momenteel liggen de werken stil en werd er een officiële vraag gesteld aan Onroerend Erfgoed om dringend een kijkje te komen nemen.

 Het oude klooster naast de Bronnenweg in Gooik wordt afgebroken om er 32 moderne assistentie woningen voor bejaarden op de vrijgekomen plaats te bouwen. Tijdens de graafwerken werd een muur van minstens één meter breed bloot gelegd. Jean-Paul De Loecker, voorzitter van de Heemkundige Kring van Gooik samen met historicus Piet Crispeels kwamen een kijkje nemen. “Wij wisten al lang dat hier vroeger het kasteel ‘De Borcht’ had gestaan. Vandaag is het de eerste keer dat we hiervan een tastbaar bewijs zien. Volgens een oude legende zou er zelfs een geheime gang bestaan van uit het vroegere kasteel naar de kerk van Gooik”, vertelde Jean-Paul. “Dit kasteel werd in 1684 vernietigd door de Fransen. Het was Lodewijk de veertiende die de opdracht gaf om het kasteel en tal van woningen in de omgeving in brand te steken, omdat de mensen uit Gooik geen belastingen meer wilden betalen aan de Fransen”, verklaarde historicus Piet Crispeels. Ondertussen kwam ook Hadewich Degrijse archeologe van de provincie Vlaams-Brabant ter plaatse. Het zou zonde zijn om dit stukje geschiedenis van Gooik te laten verloren gaan. Ik stel dan ook voor om samen met een archeoloog de grond rond deze muren verder geregistreerd te laten afgraven”, aldus Hadewich. Dat is ook de mening van Jean-Paul De Loecker. “Als wij hier even de tijd krijgen om deze muren beter te bekijken, aangevuld met de nodige foto’s, kan dit zeker voor onze heemkundige kring en voor de inwoners van Gooik van groot belang zijn.”
Burgemeester Michel Doomst (Cd&V) had ondertussen al contact met Onroerend Erfgoed, pas morgen (vrijdag) gaan ze weten wanneer de mensen van Onroerend Erfgoed kunnen langskomen. Ondertussen liggen de werken stil en werd zelfs een gedeelte van de opgravingen opnieuw toegedekt met grond wegens stabiliteitsproblemen en een hoogspanningskabel. “Het is dan ook niet de bedoeling dat straks de helft van Gooik zonder elektriciteit zit”, verklaarde Doomst. Voor de afbraakwerken had de gemeente al de bouwheer Soprimat verwittigd, dat de kans groot was, dat bij opgravingen er restanten van het kasteel zouden gevonden worden. “Ze hebben dan ook de grond zorgvuldig laten afgraven met het resultaat - enkele enorme dikke muren - overblijfselen van het vroegere kasteel. Wij zijn hun dan ook dankbaar dat ze naar ons geluisterd hebben en gaan proberen dat de aannemer zo vlug mogelijk – na de nodige vaststellingen – kan verder werken”, besluit Doomst.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2013
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 13 nov 2024

archief