GOOIK - Fusies Pajotse gemeenten niet onrealistisch

C21

GOOIK - Fusies Pajotse gemeenten niet onrealistisch

Editiepajot_gooik_de_wilde_2_foto_marc_colpaert__kopie_
Gunther De Wilde. - Foto © Marc Colpaert

Volgens schepen Gunther De Wilde(CD&V) uit Gooik is een fusie van gemeenten in het Pajottenland niet onrealistisch. Zeker als men weet dat de hogere overheid de laatste jaren steeds meer taken doorstuurde naar de lokale besturen.

De voorbije 13 jaar als schepen in Gooik stelde hij vast dat jaar na jaar door de hogere overheid tal van taken werden doorgeschoven naar de lokale besturen. De taken die lokale besturen nu uitvoeren zijn veel complexer dan in de jaren 80. Veel Pajotse gemeenten zijn te klein om alles zelf blijven te doen en bundelen dan maar de krachten met buurgemeenten. “Samenwerking lukt voor kleine dossiers, eens men praat over echte kerntaken is deze samenwerking te vrijblijvend en zijn verplichte fusies de enige echte oplossing. Wat zijn we met te kleine gemeenten die door hun beperktheid aan middelen toch geen beslissingen meer kunnen nemen. De Provincie Vlaams-Brabant, de VLM, sociale bouwmaatschappijen zijn bijna belangrijker geworden dan de gemeenten zelf. Wat zijn we met een burgemeester en schepencollege die iedereen in het dorp met z’n voornaam kent maar niets meer kan beslissen”, zegt Gunther.

Een kostenbesparing en professionalisering kan gepaard gaan met een fusie van kleine gemeenten. Hij spreekt zich niet uit wat de minimale grootte van zo'n nieuwe gemeente moet zijn, maar het is duidelijk dat veel van hen nu te klein zijn om alles zelf te blijven doen." De huidige toestand is financieel niet houdbaar op lange termijn voor de Pajotse burger en de Pajotse belastingbetaler, daar moeten wij durven over nadenken”, besluit De Wilde.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 dec 2013
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 13 nov 2024

archief