GOOIK - Hoe moet Gooik er gaan uitzien in de toekomst

C21

GOOIK - Hoe moet Gooik er gaan uitzien in de toekomst

Editiepajot_gooik_studenten_5__kopie_
De studenten gaven meer uitleg. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_studenten_4__kopie_
Ze waren verdeeld in groepjes. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_studenten_2__kopie_
Nog eentje. - Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_studenten_1__kopie_
Ze gaven meer info over hun werk. - Foto © Marc Colpaert
 
Editiepajot_gooik_studenten_6__kopie_
De rest luisterde aandachtig. - Foto © Marc Colpaert
 

Een vijftigtal studenten van de KU Leuven, campus Gent kwamen tijdens de herfstvakantie naar Gooik om een studiewerk te maken over hoe beter leven en wonen in Gooik naar de toekomst toe. Hun bevindingen toonden ze in zes korte filmpjes en gaven nadien nog de nodige uitleg. De kwaliteit van Gooik ligt niet in de kernen maar in het landschap.

Van dinsdag tot zaterdag liepen en fietsten de 52 studenten - stedebouw en ruimtelijke planning - door de gemeente om na te gaan wat er allemaal anders kan in de gemeente.

Ze bogen hun hoofd over vragen: wat te doen met leegstaande kerken, landschap als leidraad voor de ontwikkeling van Gooik en handel verkiest steenweg boven dorpskern, omkeerbaar? Inzetten op zacht verkeer kan essentieel zijn om van Gooik terug een geheel te maken, zeggen de studenten. Alle gemeenten moeten even waardig zijn, er mag dus geen sprake zijn van een hoofdgemeente. Om de gemeenten dichter bij elkaar te brengen kan eventueel de oude tramroute gebruikt worden, als een langzaam en veilig wegennet voor wandelaars en fietsers en in sommige straten fietsers laten primeren op de auto’s. Tevens moeten de auto’s meer verdwijnen uit de dorpskernen en moeten kerken en schoolgebouwen blijven bestaan. De kerken blijven bestaan maar kunnen een andere rol krijgen, zoals onderdeel worden van een school in Oetingen, in Leerbeek fungeren als dorpshal, Strijland als evenementenruimte en de kerk van Kester omvormen tot buurthuis. Dat de handel uit de dorpskern vertrekt naar de steenweg is volgens hen een transitie die zich zal verder zetten naar de echte kernen als Ninove, Halle of Brussel. Ze geloven dan ook niet dat deze evolutie moet omgekeerd worden. Gooik heeft geen behoefte aan economische groei. De steenweg is geen concurrent van de dorpskernen. Gooik moet inzetten op de kracht van haar leegte en dit is zonder twijfel de kracht van haar landschap, besluiten de studenten.

“De studenten vormden een goedlachse, beleefde en respectvolle aanwezigheid in het dorp. Maar tegelijk stelden ze vooral kritische vragen, analyseerden ze met een scherpe blik en gaven ons innovatieve ideeën“, aldus schepen Simon De Boeck(CD&V). “Het was leuk, we hebben hard gewerkt en het was iets helemaal anders dan theoretische kennis op te doen in een klaslokaal”, vertelde Nele Coen een van de studenten.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 nov 2015
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 13 nov 2024

archief