OETINGEN - Armeens gezin moet vertrekken
Een Armeens gezin met twee kleine kinderen moeten ten laatste op 16 januari 2016 ons land verlaten. Vahram Muradyan (30), zijn echtgenote Anahit Harutunyan(28), hun zoontje Tigran (8) en dochtertje Susanna (6) verblijven sinds 2011 in een sociale woning in Oetingen. Ook hun vrienden begrijpen het niet, zeker omdat het gezin heel goed geïntegreerd is, ze zijn ondertussen gestart met een petitie.
In zijn thuisland Armenie was Vahram officier bij de brandweer. Hij kwam in de problemen toen hij van hogerhand werd gedwongen om een verslag van een dodelijk ongeval te vervalsen. “Er was een wagen van een brug gereden en dat ongeval kostte het leven aan twee jonge mensen. In de wagen zaten de schoonzoon van de president van het parlement en een meisje. Ze wilden dat ik een vals verslag opstelde, maar dat weigerde ik”, zegt Vahram die heel goed Nederlands spreekt
Met de hulp van zijn oom, die burgemeester was, kon het gezin in december 2010 vluchten naar Moskou. “Het moest zo vlug gaan dat we maar een koffer konden meenemen met wat kledij erin en dat voor een gezin van vier personen. Maar ook daar voelden wij ons niet meer veilig en met de hulp van een Armeense vriend konden we vluchten naar Europa. Samen met drie andere gezinnen kwamen we in België terecht”, vertelde Vahram. Fedasil plaatse hen eerst in Houthalen-Helchteren en daarna in Broechem. Enkele maanden later kwam het gezin naar de Vollezelestraat in Oetingen, waar ze een sociale woning kregen van het OCMW.
De kinderen gaan allebei naar de gemeenteschool in Oetingen. “Mijn zoon Tigran is een van de beste leerlingen uit zijn klas”, zegt een trotse mama Anahit ons. Ze zou het dan ook heel erg vinden, dat straks haar kinderen niet meer naar school kunnen gaan.
Daarnaast zitten de kinderen allebei in de Gooikse academie, Susanne volgt er ballet, Tigran speelt piano. Na een taalcursus in Halle spreekt papa Vahram al heel goed Nederlands, ook Anahit kan zich al goed behelpen. Het gezin is vooral bang, bang voor wat eventueel gaat komen.
Vahram is vandaag al lid van enkele verenigingen en hielp mee de nieuwe kleuterklassen van het dorp in te richten. “Ik en mijn vrouw mogen geen werk gaan zoeken, dus help ik als vrijwilliger, zoals op het Gooikse gemeentehuis met het onthaal van Syrisch-Koerdische vluchtelingen. Ik help hen bij het invullen van hun documenten en maak hen wegwijs in de streek.” Het gezin heeft wel hun kerstboom gezet en hebben nog een beetje hoop dat ze hier mogen blijven. “Onze advocaat gaat een procedure ‘om humanitaire redenen’ opstarten, want Tigran moet normaal zijn schooljaar kunnen afmaken. Ik wil toch zeer duidelijk stellen dat wij niet naar hier komen voor het geld, wij willen niet profiteren van het OCMW”, zegt Vahram. Ze zijn gewoon bang dat ze ginder gaan opgepakt worden .
Vrienden zijn ondertussen gestart met een petitie die men in bijna alle handelszaken in Gooik en de bibliotheek kan ondertekenen. “Wij gaan bekijken wat we kunnen doen voor dit goed geïntegreerd gezin, wij hebben daarover een vergadering met verschillende partijen op donderdag(vandaag, red.)”, aldus burgemeester Michel Doomst(CD&V)