HERNE –Woonwinkel Pajottenland: “Langer thuis wonen - Het kan!”

HERNE –Woonwinkel Pajottenland: “Langer thuis wonen - Het kan!”

Img_0571
HERNE –Woonwinkel Pajottenland: “Langer thuis wonen - Het kan!” - © Deschuyffeleer
 

Vorig jaar nam Bart Nachtegael in de schoot van Woonwinkel Pajottenland de functie op van sociaal adviseur. In het kader van het project ‘Zorgcafés’ is hij dezer dagen, samen met stagiaire Elien Van Keer, te gast op een vijftal locaties in het Pajottenland om de oudere bevolking met raad en daad bij te staan om langer thuis te kunnen blijven wonen. In café De Welvaart in het centrum van Herne was Elien alvast het aanspreekpunt.

Zorgcafés  
Met het project ‘Zorgcafés’ wil Woonwinkel Pajottenland zijn gebundelde kennis en informatie laagdrempelig aan de bevolking aanreiken. “In een bekende omgeving en tussen pot en pint is het toch wel makkelijker om over netelige onderwerpen te praten dan op openbare en informatieve gespreksmomenten”, verantwoordt Bart Nachtegael de keuze van de locaties.
Tijdens de bijeenkomsten wordt aandacht besteed aan de meest prangende vragen zoals: “Binnenkort ben ik een oudere: wat gaat er van mij geworden? Wat kan ik doen om zo veel als mogelijk die ‘oude dag’ voor te bereiden? Hoe kan ik zo lang als mogelijk mijn zelfstandigheid behouden? Hoe kan ik mijn comfortzone verruimen? Wie kan mij helpen mijn eigen woning aan te passen? Wat betekent zorgwonen? Is dat betaalbaar? Welke subsidies aan welzijns- en gezondheidsvoorzieningen voorziet de overheid?”
Bij aanpassingen aan de woning zijn het vooral de premies vanuit de provincie en de Vlaamse overheid en de Vlaamse renovatiepremies die aantrekkelijk ogen. Naargelang de aanpassingen aan de woning, het sociaal statuut van de begunstigde en zijn belastbaar inkomen kunnen zij met hun duizenden euro’s beslist het verschil uitmaken.
Elien: “Met onze zorgcafés bereiken wij alleszins een zeer geïnteresseerd publiek. Zowel de keuze van de locatie als het tijdstip van afspraak maken een ongedwongen gesprek mogelijk waarbij de bezoekers onomwonden hun situatie kunnen uitleggen en dan ook naar huis terugkeren met informatie en raadgevingen geleest op hun specifieke situatie”.
Nog in Gooik en in Pepingen
Woonwinkel Pajottenland met zetel in de Schepenbank in de A. Algoetstraat in Lennik werkt met vier mensen rond het woonbeleid in de zes authentieke gemeenten van het Pajottenland. In elk van die gemeenten worden er door de sociale adviseur wekelijks consultatiemomenten georganiseerd. Hier kunnen de mensen dan terecht met al hun vragen rond wonen, premies, goedkope leningen, huur en woonkwaliteit. Vanuit de Woonwinkel worden de zes gemeenten verder ook nog ondersteund door een technisch deskundige, een beleidsmedewerker en een coördinator.
De zorgcafés gaan volgende weken nog door op woensdag 24 mei van 14 tot 16 u in café De Cam te Gooik en op woensdag 31 mei van 14 tot 16 u in bakkerij Bogaerde te Pepingen.
 
Met de sociale adviseur kan  ook een afspraak gemaakt worden via 0490/11.11.96 of 02/460.65.17 (Woonwinkel) of  bart.nachtegael@3wplus.be .
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 mei 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 13 jun 2018
Marc Colpaert | 13 jun 2018
Marc Colpaert | 13 jun 2018
Marc Colpaert | 13 jun 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 jun 2018
Marc Colpaert | 13 jun 2018
Marc Colpaert | 12 jun 2018
Marc Colpaert | 12 jun 2018
Marc Colpaert | 04 jun 2018
Marc Colpaert | 04 jun 2018
Marc Colpaert | 04 jun 2018
Marc Colpaert | 04 jun 2018
Marc Colpaert | 04 jun 2018
Marc Colpaert | 30 mei 2018
Elsie De Greef | 29 mei 2018

archief