HERNE – Openbaar eindejaarsexamen van 10 organisten in spe: een merkwaardig gebeuren

C21

HERNE – Openbaar eindejaarsexamen van 10 organisten in spe: een merkwaardig gebeuren

Examen_orgel_juni_2017__20_
HERNE – Openbaar eindejaarsexamen van 10 organisten in spe: een merkwaardig gebeuren - © Deschuyffeleer
 
Examen_orgel_juni_2017__1_
HERNE – Openbaar eindejaarsexamen van 10 organisten in spe: een merkwaardig gebeuren - Mathias Leyssens - © Deschuyffeleer
 
Examen_orgel_juni_2017__4_
HERNE – Openbaar eindejaarsexamen van 10 organisten in spe: een merkwaardig gebeuren - © Deschuyffeleer
 
Examen_orgel_juni_2017__9_
HERNE – Openbaar eindejaarsexamen van 10 organisten in spe: een merkwaardig gebeuren - © Deschuyffeleer
 
Examen_orgel_juni_2017__12_
HERNE – Openbaar eindejaarsexamen van 10 organisten in spe: een merkwaardig gebeuren - Lars en Wim De Groote - © Deschuyffeleer
 
Examen_orgel_juni_2017__15_
HERNE – Openbaar eindejaarsexamen van 10 organisten in spe: een merkwaardig gebeuren - Sarah Copriau en Stijn Hanssens - © Deschuyffeleer
 
Examen_orgel_juni_2017__25_
HERNE – Openbaar eindejaarsexamen orgelles - De Hernse afdeling van de Gooikse gemeentelijke academie voor Muziek, Woord en Dans - © Deschuyffeleer
 

In de Sint-Petrus en Pauluskerk verzorgden tien jonge en minderjonge leerling-organisten van de Hernse afdeling van de Gooikse gemeentelijke academie voor Muziek, Woord en Dans hun jaarlijks orgeloptreden. Dat mini-concert gold tevens als eindexamen voor het afgelopen schooljaar. Het gebeuren was ook toegankelijk voor publiek en dat heeft ook zo zijn redenen.

Orgelgroep Pajottenland & Zennevallei
De muzikale vorming in de academie neemt 10 jaar in beslag. Het begint met een jaar notenleer gevolgd door de lagere, de middelbare en de hogere graad, die ieder telkens goed zijn voor drie jaar. “Het initiatief gaat uit van de orgelgroep Pajottenland & Zennevallei, die allerlei orgelactiviteiten in de streek onder de aandacht wil brengen en daar hoort ook het jaarlijks orgeloptreden van onze academie bij”, duidt een geestdriftige directeur Sarah Copriau het leerlingenconcert. “Dit optreden is in feite dan ook een openbaar examen van de leerlingen van de afdeling Herne van de Gooikse muziekacademie. Aan het concert namen 10 leerlingen deel van de lagere over de middelbare tot de hogere graad. Onze jongste leerling is 8 jaar en onze oudste 76”.
Sprankelende orgelklanken
“Door zo te handelen willen we van het stijf academisch gebeuren van het examen, dat vaak gepaard gaat met enige stress en zenuwen, eerder een ontspannen toonmoment maken, vol sprankelende orgelklanken en zeer breed georiënteerde muziek. Zo komen dan ook verschillende muziekstijlen aan bod. De klas wordt bijzonder enthousiast geleid door Gert Amerlinck, die als orgeldocent verbonden is aan onze academie”, aldus nog de directrice.
Voor de jurering tekenden naast de leerkracht orgel ook nog Sarah Copriau, directeur van de Gooikse academie Muziek, Woord en Dans , evenals Stijn Hanssens, die naast de functie van directeur van de Servaisacademie in Halle ook de vaste organist is in de kerken van Laken en Jette.
De juryleden beoordeelden het kunnen van Christophe Diouf, Lars Cornet, Natan Février, Alex Geyssels uit de lagere graad, Emma D’Hont en Mathias Leyssens uit de middelbare graad en Svetlana Arnahoutova uit de hogere graad. In ‘samenspel’ waren het de duo’s Karina en Svetlana Arnahoutova evenals Lars en Wim De Groote die zowel de jury als de aanwezigen vergastten op een puike prestatie.
De orgelklas
Het was in 2010 dat Luc Gladiné, de toenmalige directeur van de academie voor Muziek, Woord en Dans van Gooik/Galmaarden/Herne, van het ministerie van Onderwijs de toestemming verkreeg in de afdeling Herne voor de eerste keer een orgelcursus in te richten. Dankzij de steun en de medewerking van zowel het gemeentebestuur als van de kerkfabriek van Herne konden toen drie leerlingen starten met hun opleiding met als lesgever organiste Sarah Copriau.
Eén van haar eerste leerlingen was Mathias Leyssens: “Toen ik zes jaar geleden mij liet inschrijven voor de orgellessen was dat geen makkelijke beslissing. Leren orgel spelen vergt immers flink wat meer inzet dan voor vele andere muziekinstrumenten. Naast de twee handen komen er ook de twee voeten bij te pas. Een instrument leren bespelen is nooit gemakkelijk maar voor een orgel valt de moeilijkheidsgraad al helemaal niet te onderschatten. Kiezen voor een orgelopleiding is dan ook geen alledaagse beslissing. Om een goed organist te worden is alleszins aanleg nodig maar doorzettingsvermogen en discipline zijn minstens even noodzakelijk. Het is heel belangrijk dat er voldoende geoefend wordt en dat de manier van oefenen efficiënt is. Ik ben in ieder geval gelukkig dat ik de keuze maakte en ben dan ook uitermate fier dat ik nu en vooral in de toekomst zal kunnen meewerken aan het uitdragen van de befaamdheid, de pracht en de grootheid dat dit buitengewoon muziekinstrument verdient”.
De orgellessen tijdens het schooljaar gaan steevast door op zaterdag. Meer info op www.gooik.be onder ‘leren’ en verder ‘academie MWD’.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 jun 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief