Regionale samenwerking troef in projecten PAJOTTENLAND+

C21

Regionale samenwerking troef in projecten PAJOTTENLAND+

Editiepajot_pajottenland_wandelen
Foto Jos Huwaert

Bij Pajottenland+ zijn drie projecten goedgekeurd. In elk van de drie projecten komen de zeven gemeenten van het Leadergebied aan bod, en telkens zijn er meerdere projectuitvoerders bij betrokken. Tot 2011 wordt in Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal gewerkt aan 'Trage wegen, erfgoed op dreef', 'Groetjes uit het landschap' en 'Educatie Pajottenland'. In de drie projecten zijn een vijftiental uitvoerders betrokken, middenveldorganisaties en openbare besturen. Een tiental partners, eveneens verenigingen en lokale besturen, werken onrechtstreeks mee aan de uitvoering.  

Om plattelandsprojecten uit te voeren heeft Pajottenland+ tot 2013 anderhalf miljoen euro ter beschikking. Bij de projectoproep midden 2008 ontving Pajottenland+ een kleine veertig projectideeën. Het bestuur kiest in deze beleidsperiode bewust voor sector- en gemeentegrensoverschrijdende samenwerking. Hierbij werd aan meerdere projectindieners gevraagd om hun voorstellen te bundelen en in één project te schrijven. Alle openbare besturen uit de zeven gemeenten en meerdere middenveldorganisaties zitten momenteel rond de tafel om een reeks ideeën uit 2008 in enkele projectvoorstellen neer te schrijven. Deze worden opgenomen bij de nieuwe projectoproep die loopt tot 15 maart 2009. Drie projecten voldeden al aan alle criteria en zullen worden uitgewerkt. Info http://www.pajottenland.be

'Trage wegen, erfgoed op dreef',
Het project 'Trage wegen, erfgoed op dreef', wil de komende drie jaar bouwen aan het wandelknooppuntennetwerk in de zeven gemeenten. Het is een samenwerking tussen de zeven gemeentebesturen en Regionaal Landschap Zenne, Zuun & Zoniën. In Lennik is het netwerk reeds drie jaar bewegwijzerd. Nu komen Pepingen en Gooik aan de beurt. Het knooppuntennetwerk komt er in samenwerking met Toerisme Vlaanderen en Toerisme Vlaams-Brabant. Binnen dit project worden ook drie nieuwe objectieven uitgewerkt. Vanaf Pepingen, over Gooik en tot in Vollezele wordt de oude tramroute een rode draad in het wandelnetwerk. In Herne en Galmaarden vormt een wandeltraject langs de Mark een tweede rode draad. Tenslotte wordt in Roosdaal, de gemeente die nieuw is in de Leaderwerking, een speelweefsel uitgebouwd. Hierdoor kunnen kinderen op veilige wijze langs trage wegen locaties bereiken die zij regelmatig bezoeken: de school, de sportclub, de winkels, de bushalte en zo meer. Er worden eveneens verbindingen gemaakt naar Gooik en Lennik.

Meer info: inge.dooremont@rlzz.be

'Groetjes uit het landschap'
'Groetjes uit het landschap' is een samenwerking tussen het Regionaal Landschap ZZZ en het  Centrum voor Agrarische Geschiedenis van de KUL in Leuven. Het Pajottenlandse landschap wordt als 'troef' uitgespeeld in dit projectverhaal. Via het beeldmateriaal, zoals oude postkaarten, wordt het landschap uit het verleden bekeken en opgeslagen in een databank. Eigenaars die het landschap rond hun hoeve of in hun buurt opnieuw een streekeigen zicht willen geven, kunnen via dit project op ondersteuning rekenen. Ze kunnen ook een erkenning als 'landschapsbouwer' bekomen. Langs de locaties van de landschapsbouwers komt een fietsroute. In samenwerking met de gemeentebesturen moet dit project ook bijdragen tot de ontwikkeling van een regionale visie om zo het basiskapitaal van het Pajottenland te bestendigen en indien nodig te verstevigen. Een andere doelstelling is de mensen bewust te maken van de unieke troef die dit landschap is.

Meer info:    contact@cagnet.be  of katelijne.aelen@rlzzz.be

'Educatie Pajottenland'
Onder de projecttitel 'Educatie Pajottenland' gaan Natuureducatief Centrum Paddenbroek, Plattelandsklassen, Landelijke Gilden, Regionaal landschap ZZZ en Riso Vlaams-Brabant een samenwerking uitbouwen. De projectuitvoerders willen duidelijk aantonen dat natuur en landbouw hand in hand gaan in deze rurale regio. Vanuit de landbouwsector bestaan er reeds pakketten rond educatie en plattelandsbeleving. De natuureducatie dient deze stappen nog te zetten. Vanuit beide sectoren wordt de nood gevoeld om samen de unieke waarden die landbouw en natuur in het Pajottenland ontplooien, ook in educatieve pakketten aan te bieden. Op en rond Paddenbroek worden twee pakketten uitgewerkt rond landbouw en natuur. Regionaal Landschap bundelt natuurgebieden, landschappen en landbouwlocaties in een pakket 'paradijsplekjes', en legt deze in de vier seizoenen zelfs vast op dvd. Riso gaat in Herne een pilootproject opzetten om het samenleven tussen landbouwers en andere dorpsbewoners te verbeteren. De ontwikkelde methodiek wordt nadien ter beschikking gesteld van de andere gemeenten van het Pajottenlandse Leadergebied. Tijdens de projectperiode gaan deze initiatiefnemers een beleidsplan uitwerken voor een gezamenlijk aanbod van 'Educatie Pajottenland'. Ook voor Paddenbroek wordt een planning uitgedokterd.  

Meer info:

wouter.goolaerts@boerenbond.be

info@paddenbroek.be

marijke.van.den.dries@risovlb.be

alwin.loeckx@rlzzz.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 feb 2009
Jos Huwaert
Jos Huwaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 23 mei 2024

archief