LEERBEEK - Werken aan de kerk van start

C21

LEERBEEK - Werken aan de kerk van start

Editiepajot_gooik_leerbeek_2__kopie_
De mensen kwamen luisteren naar de uitleg. - Foto Marc Colpaert
 
De restauratiewerken aan de beschermde Sint-Pieterskerk in Leerbeek zijn vorige maand gestart. Geert Bourgeois, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.560.000 euro toe, aan de gemeente Gooik voor de restauratie van deze kerk. Zowat het hele interieur wordt vernieuwd of gerestaureerd, het beschermde orgel zal pas later gerestaureerd worden. Omwonenden en mensen van de Kerkraad kregen ondertussen meer info van de gemeente. Nadien zal de kerk alleen nog gebruikt worden voor trouw- en doopvieringen en culturele activiteiten.
De Sint-Pieterkerk in Leerbeek is een opmerkelijk gaaf voorbeeld van een classicistische plattelandskerk en is al sinds 2000 beschermd als monument. De kerk maakt ook deel uit van het beschermde dorpsgezicht 'de dorpskern van Leerbeek'. De kerk is om veiligheidsredenen al sinds 2015 voor het publiek gesloten. Al jaren was de gemeente Gooik bezig om voor deze geklasseerde kerk de nodige subsidies los te krijgen. "Ik ben al bezig met dit dossier sinds 1989 en ben dan ook blij dat de werken eindelijk gestart zijn", zegt Herman Cornelis van Studio Roma. Omdat het voor de kerkgangers te gevaarlijk werd - er vielen regelmatig stenen van het plafond naar beneden - werd enkele jaren geleden als voorlopig middel, nog een groot vangnet onder het plafond geplaatst, dat de stenen moest opvangen.
Omwonenden kregen nu van de gemeente meer informatie over de werken. "Na meer dan 20 jaar van vooronderzoeken en inwinnen van adviezen kunnen de langverwachte restauratiewerken aan de beschermde Sint-Pieterskerk aangevat worden. Ze gaan de werken starten aan de toren, de kerkhaan is ondertussen al naar beneden gehaald om hersteld te worden. Nadien wordt het volledig interieur en de buitenkant aangepakt", vertelde burgemeester Michel Doomst(CD&V). De electriciteit en de verwarming worden volledig vernieuwd en er komt klimatisatie in de kerk. "De glasramen worden of vernieuwd of gerestaureerd. De kerk beschikt over een mooi interieur en zeker het bijna zuiver barok altaar uit 1773 is een juweeltje", voegt Herman Cornelis er aan toe. De kerkhofmuur zal verstevigt worden door er een betonnen muur achter te plaatsen, om zo de druk van de aarde weg te nemen van de bestaande kerkmuur, die dan ook nog gerestaaureerd zal worden. Het beschermd orgel zal in een later stadium worden gerestaureerd, kostprijs 250.000 euro. Dit waardevol beschermd orgel werd intussen al gedemonteerd en in een depot geplaatst in het Pivo in Asse. De kostprijs van de werken wordt geraamd op 2 miljoen euro. Naast de subsidies worden de overige kosten gedragen door de gemeente en de Kerkraad. Na de werken zal deze kerk alleen nog gebruikt worden voor trouwpartijen en doopvieringen en het organiseren van culturele activiteiten zoals orgelconcerten. Tevens komt er een betere samenwerking met de kerkgemeenschap van Pepingen.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2018
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 13 nov 2024

archief