OETINGEN - Heibel rond het weghalen van het calvariekruis

C21

OETINGEN - Heibel rond het weghalen van het calvariekruis

Editie_colpaert_gooik_kerkhof_oetingen_1__kopie_
Het kruis blijft staan. - Foto Marc Colpaert
 

Volgens de N-VA wil het gemeentebestuur het grote calvariekruis op het kerkhof van Oetingen weghalen en vervangen door een soort van gedenksteen. Ze hebben geen oog voor het erfgoed van onze gemeente vertellen ze bij de N-VA. Ook enkele bezoekers op het kerkhof zijn niet dadelijk blij als ze horen over de plannen van de gemeente. "Wij waren dit van plan met de inrichting van de nieuwe begraafplaats, maar wij hebben de mensen hun  mening gevraagd en die waren er tegen, dus blijft het kruis gewoon staan", verduidelijkt schepen Simon De Boeck(CD&V)
Vanaf 1 april wordt een groot deel van de begraafplaats in Oetingen heraangelegd. Zowat 320 graven waarvan de concessies al een tijdje verlopen zijn, zullen plaatsmaken voor een nieuwe inrichting. Nu blijkt dat het CD&V gemeentebestuur ook het origineel calvariekruis op het kerkhof wilde verwijderen. "Andermaal heeft het gemeentebestuur geen oog voor het erfgoed dat onze gemeente nog rijk is. Het Oetingse kerkgebouw met kerkhof staat opgelijst als bouwkundig erfgoed.” zegt Joke Delrue, archeologe, vrijwilliger voor de Oetingse kerkraad en bestuurslid van N-VA Gooik. Het fenomeen van een calvariekruis op een kerkhof stamt uit de middeleeuwen. Arme mensen waren toen niet kapitaalkrachtig genoeg om gedenkstenen op hun graven te laten plaatsen. Daarom werd er een groot calvariekruis geplaatst, dat dienst deed als collectieve herinnering voor alle mensen op het kerkhof. Heel wat van de kerkhoven in Vlaanderen hebben de indeling, waar de verschillende paden bij elkaar komen aan het calvariekruis dat er staat voor alle zielen op het kerkhof. Het gemeentebestuur noemt dit calvariekruis aftands en wil het laten vervangen door een gedenkplaat of een ander monument. "Het gaat hier over meer dan zomaar het verwijderen van funerair erfgoed.” zegt Kristoff Hemelinckx van N-VA Gooik. "Kruisbeelden maken deel uit van onze katholieke westerse cultuur en horen thuis op onze kerkhoven. Of heeft het gemeentebestuur met het weghalen van het kruis de bedoeling om er een pluralistische begraafplaats van te maken? Dit kan voor N-VA Gooik niet! Wij zullen ijveren voor het behoud van het kruis dat hoort bij onze Vlaamse identiteit", zegt Kristoff. Ook enkele toevallig bezoekers van het kerkhof zijn van oordeel dat het kruis moet blijven staan op het kerkhof.
"Er waren inderdaad plannen om het calvariekruis te vervangen door een andere gedenksteen. Maar voor we dit wilden doen hebben wij aan de mensen die naar de kerk gaan, gevraagd wat ze daar van dachten. Ondertussen kregen wij van verschillende mensen te horen dat ze het kruis op deze begraaplaats graag zouden willen behouden. Wij zijn dan ook niet van plan om dit weg te halen. Wel gaan we de begraafplaats herinrichten en meer dan 300 oude graven weghalen", besluit schepen de Boeck.  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 apr 2019
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 mei 2024

archief