GOOIK - Is een afvalstraatje de oplossing om vlugger van uw restafval verlost te zijn?
Foto Intradura van een afvalstraatje.
De voorbije dagen was er bijna een hittegolf in ons land en dus waren er op de sociale media nogal vragen, zoals waarom het restafval niet wekelijks wordt opgehaald. Wij gingen het eens vragen en wat blijkt: te duur, niet goed voor het milieu en we zouden minder gaan sorteren. Ook een afvalstraatje is niet dadelijk een oplossing, toch gaat er eentje komen.
Vond u de laatste dagen ook tal van maden in uw vuilnisbak, wel dan bent u niet alleen, het is dan ook normaal dat op sociale media hierover stevig werd 'gebabbeld' met de roep naar een wekelijkse ophaling van het restafval. In sommige gemeenten gebeurt dit momenteel nog, maar in het grootste deel van de Intradura-gemeenten(Gooik, Ternat) wordt dit niet gedaan. Deze vraag werd reeds besproken met de intercommunale Intradura, die zelf geen voorstander is van wekelijkse ophalingen. Voor Intradura zijn de grootste argumenten dat dit duur uitkomt en nefast is voor het milieu. Wekelijkse ophalingen zorgen voor meer afval en minder sorteren. "Ook wij zitten nog met teveel met andere rommel bij het restafval. Een steekproef in december 2019 leerde ons dat de restafvalzakken amper 56% restafval bevatte. Het overige afval (44%) was recycleerbaar afval", vult Milieambtenaar Filip Mignon aan.
Voor de gemeente is afvalophaling en afvalverwerking een enorme kost, wat bij wekelijkse ophalingen enorm duur zou uitkomen (extra kostprijs van 25.000 euro per zomer). Samen met Intradura, de schepen van milieu Simon De Boeck en de milieuambtenaar, bekijken ze wel de mogelijkheden om ook buiten de afvalophaling het restafval kwijt te kunnen. "We kijken hiervoor eerder naar 'afvalstraatjes', waarvan we een eerste straatje plannen in de volgende maanden. De aankoop hiervan wordt momenteel verder bekeken en uitgewerkt in samenwerking met de intercommunale, mogelijke plaatsen voor een afvalstraatje zijn de parking achter het gemeentehuis, aan de Koornmolen of aan de Parecia. Dit zal ten vroegste in werking zijn tegen volgende zomer. En daar kunnen mensen dan dadelijk hun afval in kwijt, maar ze moeten natuurlijk zich verplaatsen. Moest dit een succes zijn dan bestaat de mogelijkheid om een tweede afvalstraatje aan te leggen, maar daarvoor moeten we eerst de resultaten afwachten", aldus schepen Simon De Boeck.
"In Ternat hebben ze in 2013 twee zaken veranderd: de prijs van de restafvalzak van 1,75€ naar 2,2€ opgetrokken én tegelijkertijd van wekelijks naar 2-wekelijkse ophaling gegaan. Deze twee maatregelen samen hebben het restafval inderdaad doen dalen met ongeveer 8% en het GFT doen stijgen met ongeveer 50%. De stijging van het GFT kan je verklaren doordat ze nu even frequent restafval als GFT kunnen buiten zetten en er dus misschien minder keukenafval in de restafvalzak belandt", zegt Hilde Fauconnier van Intradura.
Is een afvalstraatje dan een oplossing?
Hilde van Intradura: "Een afvalstraatjes is een reeks ondergrondse containers bij elkaar die een inzamelpunt vormen voor omwonenden waar ze eender wanneer hun afval kunnen naartoe brengen. In Asse, Ternat, Halle, Opwijk en Drogenbos hebben we de laatste jaren er een aantal geplaatst. Deze afvalstraatjes worden vooral aan een appartementsgebouw of een (nieuwe) wijk geplaatst. Als de vraag is of dit een oplossing is voor diegene die sneller dan 2-wekelijks hun afval kwijt wil: dat is een dure oplossing voor de gemeente en we willen juist inwoners aanmoedigen om minder restafval te produceren. Dit is vooral een oplossing om plaatsgebrek in gebouwen op te vangen of zorgt ervoor dat onze vrachtwagens niet in een wijk huis-aan-huis moeten ophalen, maar enkel op die ene centrale plek de ondergrondse containers moet komen leegmaken." - Marc Colpaert
04 jul 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
Terug