De rekening wordt steeds hoger in GOOIK

C21

De rekening wordt steeds hoger in GOOIK

Editie_gooik_alwin_2__kopie_
Alwin is niet blij. - Foto Marc Colpaert
 
Het leven wordt snel duurder in Gooik. De gemeente verhoogde de opcentiemen onroerende voorheffing met een forse 14%. Gooik is de enige Pajotse gemeente waar deze belastingen omhoog gaan. "De reden is niet ver te zoeken: de dure ruilverkaveling die de gemeente ‘koste wat het kost’ wilt realiseren", volgens Alwin Loeckx van Groen.
 
De ruilverkaveling is een grootschalig project in het belang van enkelen. Maar de rekening wordt gepresenteerd aan familiale landbouwers, alle inwoners van Gooik en onze natuur. De cijfers spreken voor zich. Gooik verhoogde de opcentiemen van 787 naar 895. Deze verhoging met 14% betekent dat de Gooikse belastingbetalers vanaf nu elk jaar alvast 340 000 euro extra belastingen betalen. De bijdrage van Gooik aan het project ruilverkaveling wordt begroot op 2,5 miljoen.
 
"De ene hand geeft en de andere hand neemt. Onlangs bezorgde gemeente Gooik blinkende coronabonnen ter waarde van 20 euro aan alle inwoners. Deze week vielen de belastingbrieven voor onroerende voorheffing in dezelfde Gooikse brievenbussen: door de verhoging van de gemeentelijke opcentiemen betalen alle inwoners hun coronabonnen in veelvoud cash terug aan de gemeente", aldus Alwin. 
 
Groen gaat niet akkoord met deze forse belastingverhoging die dient om de ruilverkaveling te betalen. De coronacrisis wees ons allemaal op het belang van familiale landbouw, korte keten en natuur. De ruilverkaveling zet eerder in op het omgekeerde: grootschalige landbouw en het scheiden van natuur en landbouw. Groen vraagt om de geplande ruilverkaveling alsnog stop te zetten en te vervangen door een kleiner project dat minder kost ten bate van iedereen.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 aug 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief