GOOIK is een duurzame gemeente ook in 2020

C21

GOOIK is een duurzame gemeente ook in 2020

Colpaert_gooik_gemeentehuis_1__kopie___2_
Foto Marc Colpaert
 
Gooik is, net zoals 91 andere lokale besturen, een duurzame gemeente. Vorig jaar werd het charter met de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) ondertekend. De gemeente zette de doelstellingen, o.a. Goede gezondheid en welzijn, Klimaatactie, Verantwoorde consumptie en productie, … centraal in het gemeentelijk infoblad. Verder staan er in de dorpskernen vlaggen met de verschillende doelstellingen, worden de SGD’s intern aan projecten gekoppeld, … Om de SDG’s nog concreter te vertalen naar de burgers, neemt de gemeente Gooik ook dit jaar deel aan Week van de Duurzame Gemeente.
 
Duurzame, lokale coronahelden
 
Dit jaar worden tijdens de Week van de Duurzame Gemeente, van 18 tot en met 25 september 2020,  de lokale coronahelden in de kijker gezet. Door de corona-epidemie werd het belang van duurzaamheid en globale verbondenheid duidelijk en was er meer aandacht voor de verbanden tussen de sociale, ecologische en economische dimensies van duurzaamheid.
 
De campagneweek biedt gemeenten een format om het bewustzijn over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) te vergroten. De 17 globale doelstellingen krijgen lokaal een gezicht via duurzame helden. Dit zijn burgers, bedrijven, scholen, verenigingen, gemeentelijke diensten ... die in hun dagdagelijkse praktijk bijdragen aan duurzaamheid.
 
 
Gooikse verhalen
 
In Gooik worden de verhalen van de duurzame helden gedeeld via sociale media, de website en het gemeentelijk infoblad. De lokale helden vertellen hun verhaal in woord en beeld. Er zijn o.a. getuigenissen van lokale handelaars, gezinnen, het gemeentepersoneel, … over hoe zij tijdens de coronaperiode duurzaam aan de slag gingen. Op vrijdag 25 september zal ook de SDG-vlag gehesen worden. Het gemeentepersoneel zal de hele week een SDG-pin dragen.
 
Michel Doomst, burgemeester van Gooik, verduidelijkt: ”Eigenlijk willen we onze burgers duidelijk maken dat we samen de SDG’s kunnen realiseren. Vaak gaat over kleine acties, die toch al een groot verschil kunnen maken: vraag je vrienden en familie hoe het echt met hen gaat, koop lokale, seizoensgebonden producten, neem vaker de fiets, breng gebruikte spullen naar de kringloopwinkel, leg een natuurlijke tuin aan, …. De gemeente probeert alvast het goede voorbeeld te geven. Zo goten de medewerkers van onze groendienst de voorbije maanden de bloemen en planten op het openbaar domein met water uit onze regenwaterput.”
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 sep 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief