Een nieuwe erosie dam in de Zwartschaapstraat in GOOIK

C21

Een nieuwe erosie dam in de Zwartschaapstraat in GOOIK

Editie_gooik_dam_3__kopie_
Simon(naast de dam) met Fien, Leon, Johan en burgemeester Michel. - Foto Marc Colpaert
 
Het gemeentebestuur van Gooik nodigde de pers uit bij de nieuwe erosie dam in de Zwartschaapstraat, bij de familie Wauters die vroeger al verschillende keren water in hun woning kregen. Dit is nog maar de tweede dam in Gooik, na de realisatie in de Kleistraat. Via de ruilverkaveling hoopt de gemeente binnenkort in één beweging een paar grote stappen vooruit te kunnen zetten in de strijd tegen wateroverlast en erosie in het hellende landschap van Gooik.
De Zwartschaapstraat werd bij hevige regen regelmatig getroffen door wateroverlast met afstromende modder. Dat veroorzaakte meer dan eens zelfs een modderstroom tot in de woonkamer van een van de aanliggende woningen. Fien en Jean Wauters kunnen er van meespreken, want de laatste jaren kregen ze al 4 of 5 keer water in hun woning. Aangezien ze naast een helling liggen, stroomt het water bij hevige regenval bij hen binnen, deze dam moet er nu voor zorgen, dat dit niet meer kan gebeuren. Het is dan ook zeker geen overbodige luxe, dat de gemeente en de provincie Vlaams-Brabant, de handen in mekaar slaan. Het resultaat is een nieuwe houthakseldam tussen de akkers en de tuinen van twee woningen langs de Zwartschaapstraat.
Een houthakseldam is een lijnvormige bufferconstructie van ongeveer 1m hoog die het water langer op het veld houdt. Bovendien filtert het gehakseld hout de aarde uit het regenwater. Op die manier blijft de vruchtbare grond ook op de akker in plaats van weg te spoelen in de riolering. Bij een volgende bewerking kan de aarde opnieuw worden ingeploegd.
De Pajotse akkers zijn door de hellingen bijzonder erosiegevoelig. Daarom zet de provincie een erosiecoördinator Johan Schuermans in die met kennis van zaken een gepast voorstel doet. De concrete uitvoering gebeurde door het inschakelen van een sociaal tewerkstellingsproject. Het overleggen, plannen en uitvoeren van een houthakseldam is een intensief en tijdrovend proces in samenwerking met eigenaars en landbouwers. Als de ruilverkaveling in orde is zou de tijd om zo een dam te plaatsen heel wat korter zijn. Voor deze dam in de Zwartschaapstraat zijn we drie jaar mee bezig geweest,dat moet heel wat vlugger kunnen, want op nog een tiental plaatsen in Gooik is zo een dam noodzakelijk. De dam kost ongeveer 10.000 euro, waarvan 10 procent voor de gemeente en de rest wordt gedragen door de provincie. "De gemeente moet wel instaan voor het onderhoud, maar dat doen we met veel plezier", aldus schepen De Boeck.

Via de ruilverkaveling hoopt de gemeente binnenkort in één beweging een  paar grote stappen vooruit te kunnen zetten in de strijd tegen wateroverlast en erosie in ons hellende landschap. Als het project verder verloopt zoals voorzien, kan de ruilverkaveling vanaf 2025 definitief in uitvoering gaan.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 sep 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 13 nov 2024

archief