GOOIK - Op zoek naar een warme bakker in Gooik voor het Pajotterke brood

C21

GOOIK - Op zoek naar een warme bakker in Gooik voor het Pajotterke brood

Filip_in_rogge__kopie_
Filip tussen de rogge. - Ingezonden foto
 
Een waanzinnig goed brood op de markt brengen dat is waar Filip Mignon uit Gooik achter staat. Dat is ondertussen gelukt en er worden broden verkocht zelfs in Lennik, Ninove en Sint-Pieters-Leeuw, maar nu is Filip op zoek naar een warme bakker, die zijn brood ook wilt maken en verkopen in Gooik. Als hobbyboer is hij al jaren bezig en nu wordt zijn tarwe en rogge verwerkt in heel wat Pajotse broden. Deze worden dan ook nog eens verkocht in en rond het Pajottenland. Wie dus een lekker en gezond brood nodig heeft, vraag dan naar 'Pajotterke'van bij ons. 
 
De medewerkers van HoGent brachten boer Filip, molenaars en bakkers samen in 1 project. Allen vakmensen die de stiel met hart en nieren beheersen. Hierbij ontstond het brood “Pajotterke”. Een streekproduct met een ultra kort en transparant keten. Fair trade hoeft niet steeds uit het buitenland te komen, maar kan evenzeer met een lokaal product van hier geschieden. "Ons doel waanzinnig goed brood maken met een (h)eerlijke boterham voor iedereen", zegt Filip Mignon. En dit nieuwe brood slaat blijkbaar aan in het Pajottenland. "Het project loopt inderdaad goed verder en er is al een bakker bijgekomen, nl. Bakkerij Vijverman in Meerbeke. Nu nog een Gooikse warme bakker overtuigen om ons brood te maken en te verkopen. Het vraagt aan de bakkers wel een inspanning om een extra deeg te bereiden, maar anderzijds mag het resultaat er zijn en kunnen zij een bijzonder gezond streekeigen product verkopen. Aanvankelijk waren bepaalde bakkers van plan om slechts enkele dagen in de week het Pajotterke aan te bieden; maar omwille van de vraag en het succes zijn zij alle dagen beginnen bakken", zegt een fiere Filip.
 
Weldra komen er gepersonaliseerde broodzakken van het Pajotterke met vermelding van het verhaal achter het Pajotterke, zodat de mensen nog meer kunnen genieten van hun ontbijt. Op vraag van hobbybakkers is er nu ook bloem van het Pajotterke verkrijgbaar bij de Molens Morreels-Limbourg in Oetingen. Verkrijgbaar in zakken van 5 of 25 kg.
 

In februari is er een digitaal overleg met initiatiefnemers, landbouw, molenaar en bakkers om het project te evalueren en waar mogelijk bij te sturen. Intussen werd de tarwe en rogge gezaaid zodat volgend jaar de oogst van de granen en bijgevolg het voorbestaan van het Pajotterke verzekerd is. Nu alleen nog een warme bakker vinden in Gooik. 

Deelnemende & supergemotiveerde bakkers: Het Pajotterke – het (h)eerlijke brood vind je bij:

 

-   Bakkerij Wim Coppens, Sint-Pieters-leeuw

 

-   Bakkerij Pede, Zwalm (Rozebeke)

 

-   Hoevebakkerij Den Bunder, Sleidinge (Evergem)

 

-   Bakkerij Van Eyken, Lennik

 

-   Bakkerij Vermoesen, Affligem

 

-   Bakkerij Van Der Bracht, Ninove

 

-   Bakkerij Bolleke, Zottegem

 

-   Bakkerij Van Herreweghe, Aspelare (Ninove)

 

-   Patisserie De Brabander, Gentbrugge

 

-   Nieuw: Bakkerij Vijverman Meerbeke

 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 jan 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief