CD&V GOOIK toont verzet tegen invoering van Brusselse stadstol

C21

CD&V GOOIK toont verzet tegen invoering van Brusselse stadstol

Editie_colpaert_gooik_gemeenteraad_1__kopie_
Archieffoto gemeenteraad Gooik. - Foto Marc Colpaert
 
Op voorstel van CD&V Gooik werd op de gemeenteraad van dinsdag 24 februari een motie voorgelegd over de Brusselse kilometerheffing. Via deze resolutie vraagt de gemeenteraad aan de Vlaamse Regering om aan te dringen bij de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om actief de dialoog aan te gaan met de andere gewesten, én met de gemeentebesturen in haar ommeland, over haar voornemen tot invoering van een kilometerheffing of stadstol.
Volgens de Brusselse plannen zullen pendelaars die vanaf 2022 Brussel binnenrijden met de wagen een tolheffing plus een kilometervergoeding moeten betalen. Het systeem bestaat uit een stadstol, en daarbovenop een heffing per gereden kilometer die varieert volgens spits- en dalperiode en het aantal fiscale pk’s van het voertuig. De belasting zal gelden over de volledige oppervlakte van het Gewest en zou kunnen oplopen tot 2.000 euro per jaar.
“Uit cijfers blijkt dat meer dan 1.000 inwoners van onze gemeente tewerkgesteld zijn in het Brussels gewest. Vele van deze pendelaars gaan naar Brussel met de auto, vaak noodgedwongen wegens een gebrek aan alternatieven. Voor hen gaat dit om een fiscale ongelijkheid en een zuivere belastingverhoging. Dat is onaanvaardbaar”, zegt Jan Vanderhoeven, voorzitter van CD&V Gooik. In Brussel zijn er heel veel plaatsen die niet gemakkelijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Bovendien dreigen plattelandsgemeenten als Gooik met de nieuwe vervoersplannen van de Lijn nog
minder alternatieven met het openbaar vervoer te hebben. “Zo bijvoorbeeld, is voor een werknemer die ’s morgens vroeg met de wagen de kinderen naar school brengt en daarna doorrijdt om te gaan werken in Brussel, een alternatief nagenoeg onmogelijk. Voor
heel wat pendelaar bestaat vandaag geen gelijkwaardige keuze voor de wagen om op het werk te geraken. De maatregel is dan ook sociaal onwenselijk”, zegt Jonas De Maeseneer, fractievoorzitter van CD&V Gooik in de gemeenteraad.

De inwoners van Gooik gaan ook naar Brussel voor dienstverlening, voor winkels, voor cultuur. Sommigen gaan ook naar Brussel voor medische hulp, denk maar aan het UZ Brussel. Ze zouden binnenkort allemaal tol moeten betalen om van zo’n noodzakelijke dienstverlening te kunnen genieten. Tot slot roept CD&V Gooik de Vlaamse regering op om werk te maken van extra investeringen in duurzame vervoersmiddelen in de plattelandsgemeenten. “Onze landelijke gemeenten mogen niet in de vervoersarmoede belanden”, sluit Jan Vanderhoeven af. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 feb 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 16 apr 2024

archief