OETINGEN - Gaat het bouwproject van Willy Decoster worden afgevoerd?

C21

OETINGEN - Gaat het bouwproject van Willy Decoster worden afgevoerd?

A_klooster__3_
Zo zou het project van Willy er uitgezien hebben. Ingezonden foto
 
Colpaert_gooik_willy_project_1__kopie_
Willy Decoster hoopt dat hij zijn project niet moet opgeven.- Foto Marc Colpaert
 
Volgens Willy Decoster van natuursteen Decoster uit Gooik, loopt het niet goed met zijn project, om van het centrum in Oetingen, de mooiste en gezelligste plek van het Pajottenland te maken, en dat vooral voor de oudere mensen uit de streek. Hij had hiervoor al enkele projecten op tafel staan, maar door problemen dreigt het hele project afgeblazen te worden.
 
 
Al vele jaren is Willy Decoster (75) uit Gooik de eigenaar van een gebouwencomplex in het centrum van Oetingen, namelijk het vroegere rusthuis Maria-Jozef. Ondertussen heeft Willy al enkele ideetjes om van het centrum van Oetingen iets speciaals te maken. Zijn doel: een pittoreske oase van rust creëren die een thuis kan worden voor oudere mensen, bij voorkeur afkomstig uit Oetingen. "Aangezien de school binnen enkele jaren plaats zal moeten ruimen voor een nieuwe school achter de bestaande gebouwen, had ik gedacht om de gebouwen die naast de school staan ook af te breken, behalve dan de gotische kapel. Op de vrijgekomen plaats -en mits het afbreken van enkele kleine stallingen- is er voldoende ruimte voor een nieuwbouw met een veertigtal mini-appartementen voor oudere mensen. Het is niet de bedoeling om er een rusthuis van te maken, maar een plaats waar senioren tussen 65 en 85 jaar gezellig kunnen komen wonen", legt Willy uit.
 
 
Tevens had Willy ook een grote garage in de kelder in gedachten, evenals ruimtes voor handelszaken op het gelijkvloers. In die ruimtes kan dan eventueel een dorpswinkeltje worden uitgebaat. De knusse appartementen zouden daarnaast volledig afgesteld worden op de noden en behoeften van oudere mensen. "Bij de afbraak van de gebouwen zal ik proberen om zoveel mogelijk oude stenen en balken te recupereren, alsook oude unieke dakpannen met glazuur, die ik een tweede leven wil geven. De kapel wil ik niet afbreken, maar er een multifunctionele ruimte van maken. Het appartementsgebouw zou de vorm van een hoefijzer krijgen, met in het midden het nodige groen, een rotsformatie met fontein en de nodige zitbankjes om het geheel mooi en gezellig af te werken. Het wordt tevens een mooi plekje waar de mensen eens rustig een babbeltje kunnen doen", aldus Decoster
 
 
Dat was twee jaar geleden maar de rechtbank oordeelde er anders over en verplichte Willy om het gebouw af te breken. Dit is ondertussen gedeeltelijk achter de rug, behalve een gezamelijke muur met de oude kleuterschool van Oetingen. "Het probleem is dat als ik die  muur - mijn muur trouwens - laat afbreken de school met een groot probleem zit,om in te storten en ze hebbengeen muur meer. Dus liggen de werken voor de verdere afbraak momenteel stil. Er werden wel al tal van materialen opgehaald om te verwerken in andere projecten. Maar mijn hele project ligt stil, omdat ik die muur niet mag afbreken", laat Willy ons weten. Het is de bedoeling dat de oude school zal afgebroken worden als de nieuwe school achter de huidige school er zal staan. Maar daar zijn de werken nog niet voor begonnen. "Je moet niet echt lang naar school zijn geweest om te beseffen dat het nog zeker 2, 3 of 4 jaar zal in beslag nemen, alvorens de oude school kan afgebroken worden en of dan mijn hele project nog kan doorgaan daar heb ik mijn twijfels bij", aldus Willy.
 
Maar toch heeft Willy Decoster nog een klein beetje hoop dat het allemaal goed komt. "Ik ben steeds voorstander geweest om op deze plaats in het centrum van Oetingen iets te plaatsen dat van en voor de mensen van onze gemeente is. Flats voor oudere mensen samen met een een klein winkelcomplex, het had allemaal zo mooi kunnen zijn. Op mijn plannen stond er zelfs een kleine rotspartij getekend. Maar elke maand dat het langer duurt alvorens de oude school is afgebroken zorgt ervoor dat mijn project misschien niet meer kan doorgaan. Het hele project - mijn project - verkopen aan een projectontwikkelaar is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar dat doe ik liever niet. Voor die mensen is het enige dat telt geld en dan blijft de vraag natuurlijk of dit wel een zegen zou zijn voor Oetingen", besluit Willy. U kunt Willy bereiken via natuursteen.decoster@skynet.be
 
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 mei 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 17 jun 2021

archief