PAJOTTENLAND – Nieuws uit de vaccinatiecentra in Gooik en Dilbeek

C21

PAJOTTENLAND – Nieuws uit de vaccinatiecentra in Gooik en Dilbeek

Vaccinatiecentra_update_3_juli
PAJOTTENLAND – Nieuws uit de vaccinatiecentra in Gooik en Dilbeek - Juli 2021 - © Deschuyffeleer
 
Tabel_1
PAJOTTENLAND – Nieuws uit de vaccinatiecentra in Gooik en Dilbeek - Juli 2021 - © Deschuyffeleer
 
Tabel_2
PAJOTTENLAND – Nieuws uit de vaccinatiecentra in Gooik en Dilbeek - Juli 2021 - © Deschuyffeleer
 
Tabel_3
PAJOTTENLAND – Nieuws uit de vaccinatiecentra in Gooik en Dilbeek - Juli 2021 - © Deschuyffeleer
 

De vaccinatiecentra in Gooik en Dilbeek draaien nu toch al enkele maanden niet alleen op kruissnelheid maar ook haast op automatische piloot en dit dankzij de vele niet aflatende zowel professionele als vrijwillige handen die er zich onverdroten en volhardend blijven inzetten. Beide centra mogen dan ook bogen op een voorbeeldige werking. Ook de werksfeer binnenkamers is er zo goed als perfect. Populatiemanager Patrick De Rycker verstrekt graag een overzicht van de jongste ontwikkelingen in de twee centra die beide verbonden zijn aan de Eerstelijnszone Pajottenland.

Vaccinatiegraad

Patrick De Rycker: “Om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen wil Vlaanderen nu ook degenen inenten die niet reageerden op een uitnodiging. Dat zijn vaak mensen die moeilijk te bereiken zijn met een brief, een sms, een mail of een telefoontje. Populatiemanagers moeten opsporen wie zich niet laat vaccineren en hen alsnog overtuigen. Vlaanderen is wereldtop qua vaccinatiebereidheid. Maar willen we de groepsimmuniteit bereiken dan moet niet 70 procent – zoals eerst aangenomen – maar 80 procent van de bevolking zich laten inenten. Voor de landelijke gemeenten (Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Roosdaal) die Koornmolen in Gooik als vaccinatiecentrum toebedeeld kregen stellen er zich daartoe nagenoeg geen problemen. Daarentegen is er voor het centrum in Dilbeek (Ternat en Dilbeek), een centrum dat gezien zijn geografische ligging een meer stedelijk publiek ontvangt, een minder grote vaccinatiebereidheid. De populatie vormt daar een groter lappendeken. Men heeft er ook te maken met een vrij belangrijk percentage aan anderstaligen die veelal door het gebrek aan een goede communicatie veel minder gemotiveerd zijn om zich te laten inenten. Dan ook een oproep aan allen die het nut van de vaccinatie wel naar juiste waarde weten te schatten is dan ook ‘contacteer zeker uw anderstalige kennis, vriend of buur, leg hen uit dat zich laten vaccineren niet alleen goed is voor de ganse gemeenschap maar ook haar/hem het grote voordeel biedt dat zij/hij beter beschermd wordt tegen het Covid-19-virus’. De verbinding en de samenhang tussen de mensen daarbij terug versterken is heel hard nodig. Mensen het gevoel geven er niet alleen voor te staan is alleszins een opdracht voor ons allemaal. We voorzien in die zin overigens eveneens een test met een mobiel vaccinatiecentrum om naar de burger toe te gaan en ook zo de drempel voor vaccinatie te verlagen”.

Nieuws uit de centra

Afgelopen dinsdag was het druk in het vaccinatiecentra in Gooik. Iedereen ouder dan 18 die nog geen uitnodiging voor een eerste prik ontvangen had, mocht zich immers die dag zonder afspraak aanbieden voor een vaccin. Het vaccinatiecentrum had een paar honderd vaccins op overschot. Dit neemt volgens Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke niet weg dat meer dan 9 op de 10 Vlamingen wel ingaat op de uitnodiging. “Er is in Vlaanderen dan ook een grote vaccinatiehonger, en dat is heel positief” stelt hij.

“Mensen die na 12 mei een uitnodiging voor een eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin hebben gekregen, zullen hun tweede dosis ook vroeger kunnen krijgen dan oorspronkelijk gepland. Dat komt omdat AstraZeneca een paar honderdduizend extra dosissen heeft geleverd. Voor het vaccin van AstraZeneca gold tussen de eerste en de tweede dosis oorspronkelijk een wachttijd van 12 weken. Die tijd is thans teruggebracht tot 8 weken. Voor mensen die vóór 12 mei een uitnodiging kregen blijft de oorspronkelijke wachttijd geldig. Wie nog tot augustus moet wachten op een tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin kan evenwel zijn of haar afspraak zelf vervroegen. "De makkelijkste weg is dat je de mail opzoekt waarin je werd uitgenodigd voor je tweede vaccinatie. Als je in die mail de voorgestelde afspraak weigert, dan krijg je opnieuw een mail waarin je een nieuwe afspraak kan maken op een vroegere datum. Hou er wel rekening mee dat het aantal beschikbare tijdslots beperkt is. Je kan dus niet vrijuit kiezen. Dat de vaccinatiecampagne door de levering van extra AstraZeneca-vaccins kan worden versneld is een goede zaak. Want intussen is de Deltavariant van het coronavirus in opmars. Naar verwachting zal die in de loop van de zomer in België en Europa dominant worden. Feit is dat het vaccin iets beter werkt na 12 weken, maar dit gegeven weegt niet op tegen 4 weken eerder beschermd zijn.

Personen dan weer die na 30 juni hun 2de vaccinatiemoment missen zullen de mogelijkheid hebben zich aan te melden via een IT-applicatie en kunnen aansluiten op inhaalweken eind augustus afhankelijk van de beschikbaarheid van elk type vaccin. 

Cijfermateriaal op 1 juli 2021

Globale cijfers voor TOTALE bevolking

Tabel 1 - Minimum 1 dosis

Tabel 2 - Minimum 1 dosis  65-plussers

Tabel 3 - Per leeftijd in cijfers en in %

De app’s Coronalert en Crisis Information Translated

https://coronalert.be, de gratis app in de strijd tegen COVID-19, kreeg een update. De app is gebruiksvriendelijker en ook op technisch vlak zijn er verbeteringen. Naast de contactopsporing blijft Coronalert een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen COVID-19 om anonieme contacten te waarschuwen in geval van een besmetting. Het is dan ook belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de app downloaden en gebruiken

Ook al enige tijd lanceerde het Agentschap Integratie en Inburgering de mobiele app Crisis Information Translated (CIT). Hiermee kunnen anderstaligen actuele en correcte informatie verkrijgen over vaccinatie en de huidige coronamaatregelen. De informatie is ter beschikking in nagenoeg 20 verschillende talen.

De app is gratis beschikbaar via de App Store en Google Play”, aldus nog de populatiemanager.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 jul 2021
Deschuyffeleer Godelieve
Deschuyffeleer Godelieve
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 13 nov 2024

archief