GOOIK - Rietveld wel of niet onderhouden in Leerbeek hoe zit het nu

C21

GOOIK - Rietveld wel of niet onderhouden in Leerbeek hoe zit het nu

Editie_gooik_rietveld_alwin_2__kopie_
Els, Alwin en Jef ter hoogte van het rietveld.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_rietveld_alwin_3__kopie_
Inderdaad wreed gezuiverd ziet dit er niet uit, hier wil je echt niet invallen.- Foto Marc Colpaert
 

Mensen van Groen Gooik vroegen om even naar een rietveld te komen kijken in Leerbeek. "Heel het landschap staat droog, vroeger was dit een rietveld. Het afvalwater gaat niet door het rietveld en wordt dan ook niet gezuiverd.  De gemeente heeft hier niet veel gedaan gedurende drie jaar. Waarom geen plan maken met verschillende gemeenten om meer te doen qua waterzuivering en droogtebestrijding", aldus Alwin loeckx, Jef Camerlinckx en Els Van der Hoeven. Volgens burgemeester Simon De Boeck zoekt Groen "spijkers op laag water". 

Het rietveld naast de Kareelbunder in de Kwadebeekstraat, in Leerbeek (Gooik)wordt niet goed onderhouden door de gemeente Gooik. Dit is de koelste zomer van de rest van je leven… Maar ook tijdens de hitte van de voorbije weken zijn er nog plaatsen in ons landschap waar het groener, vochtig en frisser is. Twee rietvelden die 20 jaar geleden werden aangelegd in de Groeningenveld- en Winnepenninckxstraat in Leerbeek (Gooik) zijn echte groene oases in de omliggende ‘woestijn’.De wegzinkende grondwaterspiegel is een ramp voor landbouw en natuur dus we kunnen onze kop niet in het zand blijven steken. Er is nood aan veel meer ruimte voor water in ons landschap en plaatsen waar water in de grond kan dringen. Algemeen is er nood aan ontharding, maar ook aan veel meer rietvelden, moerassen, herstel van oude vijvers, poelen, open zwemwater, waterbuffering en overstromingszones, wadi’s in elke wijk, regenwaterputten, meer bomen en natuur…

"Het beheer van de rietvelden in Leerbeek ligt bij de gemeente, maar ze worden al een aantal jaren niet meer onderhouden en verliezen daardoor aan zuiverende en infiltrerende werking. Op een aantal plaatsen stroomt het afvalwater daardoor rechtstreeks en ongezuiverd langs het rietveld in de beek. Dat moet dringend aangepakt worden want is een slechte zaak voor de waterkwaliteit en bemoeilijkt insijpelen van water in de bodem", aldus Alwin Loeckx. 

Deze rietvelden werden aangelegd in kader van een vorig ruilverkavelingsproject (Elingen), maar gemeente Gooik laat dus na om correct te onderhouden, zoals nochtans duidelijk haar opdracht is. Resultaat is dat een vervuilde Bosbeek door het landbouwlandschap richting Bree-Eik stroomt.Het is dringend tijd om het Pajottenland, een van de mooiste bron- en beeklandschappen van Vlaanderen, opnieuw tot een waterlandschap om te vormen. Individuele maatregelen volstaan niet, er is nood aan een actieplan dat investeert en prioriteit geeft aan aanleg en herstel van natuur als deel van de oplossing voor de hitte-, droogte-, biodiversiteits-, landbouw- en klimaatcrisis. Acties zoals de twee rietvelden in Leerbeek blijven, bij gebrek aan veel meer maatregelen en correct onderhoud, druppels op een hete plaat. "Vanuit Groen pleiten we er voor om het thema water een van de speerpunten te maken van de toekomstvisie en actieplannen voor landschapspark Boerenlandschap Pajottenland. Iedereen is hierbij gebaat: landbouw, natuur, maar ook alle Pajotten die op zoek gaan naar verkoeling (publiek toegankelijk open water) en begaan zijn met duurzaam waterbeheer en biodiversiteit", besluiten de mensen van Groen.

Wij gingen met dit probleem ook even raad vragen bij de burgmeester Simon De Boeck en deze was nogal dadelijk 'to the point'

"Ons inziens zoekt Groen spijkers op laag water, om in het thema te blijven. Wij onderhouden het rietveld minstens één keer per jaar. Dit jaar moet dat inderdaad nog gebeuren. Het rietveld is trouwens een fijne extra, die in de ruilverkaveling Elingen werd gerealiseerd, met een mooie natuurwaarde, maar zorgt niet structureel voor de zuivering van het Gooikse afvalwater.

Het volledige grondgebied van Gooik wordt momenteel gedekt door 3 gerealiseerde zuiveringsstations: één in de Letterbeekstraat, Strijland (voor Gooik en Strijland), één in de Frankrijkstraat (voor Oetingen) en we maken gebruik van het station in Sint-Pieters-Leeuw (voor Kester en Leerbeek)", aldus de burgemeester.

 

 Simon gaf ook nog dit mee:

PS Terzijde, Alwin Loeckx is als directeur van het Regionaal Landschap een structurele partner van de gemeente in groenonderhoud. Hij zou mijn inziens Gooik beter constructieve oplossingen aanreiken, dan aan de zijlijn en via de pers te klagen!

 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 aug 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

PenZine | 26 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 21 mrt 2024

archief