REGIO - Er werden meer dan 900 verschillende soorten motten gevonden

C21

REGIO - Er werden meer dan 900 verschillende soorten motten gevonden

A_motten_2
Ingezonden foto
 

Insectenwerkgroep Zuidwest-Brabant (Pajot-Zenne) focuste een jaar lang op nachtvlinders in de streek. Meer dan 900 (!) soorten werden in 2022 gevonden in de regio. Bovendien werden tal van oude collecties gedigitaliseerd, zodat er interessante vergelijkingen gemaakt kunnen worden. Vele vrijwilligers werkten aan dit huzarenstukje mee. De resultaten werd getoond tijdens de projectvoorstelling in het Plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik. De Insectenwerkgroep Zuidwest-Brabant bracht een jaar door tussen de nachtvlinders. Oude insectencollecties werden gedigitaliseerd en nieuwe inventarisaties leverden bijzondere vondsten op.

Eind 2021 kreeg de insectenwerkgroep Zuidwest-Brabant een insectencollectie in handen uit de jaren 1950-1980. Deze collectie bestond vooral uit opgeprikte nachtvlinders, een schat aan historische informatie. We vatten het plan op om deze gegevens te digitaliseren op waarnemingen.be zodat ze voor iedereen raadpleegbaar worden. Stilaan rijpte ook het idee om die oude gegevens te vergelijken met nieuwe. Tot hiertoe was er in de regio Zuidwest-Brabant vooral naar nachtvlinders gezocht in tuinen van enkele nachtvlinderfanaten. Natuurgebieden en andere potentieel interessante locaties waren niet of nauwelijks onderzocht. We staken de koppen bij elkaar en het project ‘PajottenMotten’  was geboren. Het doel was duidelijk, nachtvlinders inventariseren buiten de eigen tuin en oude gegevens verzamelen en digitaliseren. We zijn nu een jaar verder, wat leverde het op?

 

Een venster op het verleden

Historische insectencollecties bevatten, als ze goed bewaard zijn gebleven, een schat aan informatie. Zo vonden we in die oude gegevens soorten terug waarvan we nooit hadden vermoed dat ze in de regio zouden voorkomen. Zo zijn er 60 soorten macro-nachtvlinder enkel gezien voor het jaar 2000, en dat terwijl er de laatste 10 jaar een pak meer nachtvlinderwaarnemingen zijn gedaan. Van deze soorten kunnen we gerust stellen dat het grootste deel effectief verdwenen zal zijn. Bijvoorbeeld het populierenblad (Gastropacha populifolia), een iconische nachtvlinder die leeft in open bossen maar na 1976 niet meer is waargenomen. Niet alleen soorten van open bossen boerden achteruit, maar opvallend veel soorten die leven in grasland en heide vonden we niet meer terug, zoals de heidedwergspanner (Eupithecia satyrata), de bonte marmeruil (Deltote deceptoria) en het grasbeertje (Coscinia cribraria).

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 feb 2023
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief