GOOIK/GALMAARDEN - Groen Pajottenland is niet dadelijk tegen een fusie maar niet tegen elke prijs

C21

GOOIK/GALMAARDEN - Groen Pajottenland is niet dadelijk tegen een fusie maar niet tegen elke prijs

Editie_gooik_gemeentehuis_2__kopie_
Voor Groen moet er geen nieuw gemeentehuis meer komen.- Foto Marc Colpaert
 
Het is goed dat ook in het Pajottenland wordt nagedacht over meer samenwerking en een eventuele gemeentefusie. Vanuit Groen Pajottenland hebben we reeds in 2018 voorstellen gedaan. Pajotse streeksamenwerking is belangrijk omdat we heel wat gemeenschappelijke uitdagingen hebben en kansen samen beter zouden kunnen benutten.
 
Fusies zijn voor Groen geen taboe, maar ook geen wondermiddel. Bij een eventuele fusie in het Pajottenland schuiven we als streekpartij deze twee belangrijke voorwaarden naar voor: De huidige deelgemeenten, dorpen en buurten moeten versterkt worden zodat iedereen zich betrokken voelt en aan boord blijft: gemeentelijke buurtposten, dorpsraden, buurtbudgetten en meer geloofwaardige inspraakmomenten. Het voorstel van fusie moet voorgelegd worden aan alle inwoners, op basis van een helder overzicht van al de voor- en nadelen ervan. Hiervoor lijkt een gemeentelijke volksraadpleging (referendum) aangewezen. 
Onze voorstellen uit 2018 blijven actueel: www.groenpajottenland.be/de_verenigde_gemeenten
 

Bij het nadenken over een fusie moet ook nagedacht worden over de noodzaak aan infrastructuur en wat mogelijk is met verdere digitalisering. Een voorbeeld: is het dan nog wel nodig om zwaar te investeren in een nieuw groter gemeentehuis voor Gooik?  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mrt 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 jul 2024

archief