Voorstelling van een educatief pakket van de Paardenprocessie in de kerk van Kester

C21

Voorstelling van een educatief pakket van de Paardenprocessie in de kerk van Kester

Editie_gooik_educatief_pakket_2__kopie_
Het educatief pakket werd voorgesteld in de kerk van Kester na de processie.- Foto Marc Colpaert
 
Dit jaar ontwikkelde Zender, in samenwerking met de Gilde van het Paardenvolk een Educatief pakket voor de 3de graad van de dorpsschool Kester. Vorig jaar werd de Paardenprocessie immaterieel erfgoed (Paardenprocessie van Kester (Heilige Drievuldigheidsprocessie van Kester)  
 
De bedoeling van dit educatief pakket is om de kinderen vertrouwd te maken met (immaterieel) erfgoed zoals tradities en rituelen om zo over te gaan naar de betekenis van de Paardenprocessie/Drievuldigheidsprocessie/Kesterweg. Op die manier leren de kinderen op een luchtige en speelse manier waarom deze traditie reeds sinds de 14de eeuw doorgaat. De ‘ommegang’ ontstond namelijk als ‘een bedankingsuiting’ aangezien deze contreien als bij wonder van de zwarte dood of de pest zijn gespaard gebleven.
 
Hieraan wordt ook een hoofdstuk gewijd evenals aan het figuur van  ‘de pestdokter’. Er is zelfs  de mogelijkheid dat de kinderen hun eigen ‘pestmasker’ maken, gevuld met geurige kruiden. Als kerst op de taart werd er een leuk kaartenspel aan toegevoegd met nog extra leuke weetjes over de processie evenals een quiz zodat de kinderen, na de les,  hun kennis over de ommegang kunnen testen.
 
"Naast het educatief pakket werd er ook een wandeling , zowel van de grote als de kleine ommegang, in de ErfgoedApp geplaatst. Bij elke kapel die men passeert komt er een pop-up op je gsm-scherm, waarbij er extra info wordt gedeeld. Ga ter plaatse en neem je gsm in de hand, druk op de rode kompaspijl, selecteer de paardenprocessie en hop, maak een boeiende tocht doorheen het prachtige Pajottenland!
Last but not least werd er een minidocumentaire gemaakt door Stephan Croes - gesponsord door Zender - zodat de processie in zijn huidige vorm kan worden vastgelegd op beeld en nog meer naar buiten kan worden gebracht, zodat anderen er ook van kunnen genieten en wie weet zelfs inspireren", vertelden Nina Van Molle en Eva Wijnant, medewerkers cultureel erfgoed Zender.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mei 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 29 sep 2024

archief