Met Torentoer Pajottenland willen Galmaarden, Gooik en Herne de inwoners aanzetten tot meer beweging

C21

Met Torentoer Pajottenland willen Galmaarden, Gooik en Herne de inwoners aanzetten tot meer beweging

A_a__torentoer_allemaal_stry__1___kopie_
Ingezonden foto
In Galmaarden, Gooik en Herne worden op  maandag en dinsdag de voorbereidingen getroffen voor het project Torentoer Pajottenland. Er verrijzen dan in de gemeenten drie torens van 15 meter hoog. Die bieden niet alleen een nieuw perspectief op de directe of verre omgeving. Ze staan ook met elkaar in verbinding via wandel-, fiets- en MTBroutes. De drie gemeenten van Pajottegem bijten de spits van Torentoer Pajottenland af. In een tweede fase, vanaf 11 juli, stapt ook gemeente Lennik mee in het verhaal. 
 
Met Torentoer Pajottenland willen Galmaarden, Gooik en Herne de inwoners aanzetten tot meer beweging en hen laten genieten van een dagje vakantie in eigen streek. Tegelijkertijd (her)ontdekken ze ook de troeven van de buren van het toekomstige Pajottegem. Burgemeester Gunther De Wilde van Gooik vat het samen als gluren naar de buren. “Maar dan wel vanop een ongeziene hoogte.”  Het toeristische karakter van Torentoer wordt ook over de gemeentegrenzen gepromoot. De torens, de bijhorende routes en de natuurpracht van de regio worden een hele zomer lang via social mediacampagnes in heel Vlaanderen onder de aandacht gebracht. Torentoer zwengelt zo het toerisme aan. Het project moet dus niet alleen voor wandelaars en fietsers een meerwaarde worden maar ook voor de lokale handel en horeca. 
 
 
Tijdelijk en duurzaam
 
Een initiatief dat inzet op natuur en schoonheid van de omgeving komt natuurlijk niet zonder respect voor diezelfde omgeving. Daarom worden de torens slechts tijdelijk opgesteld, zonder verharding bij de verankering. Dat zorgt ervoor dat er geen blijvende impact op de sites is. Elke toren wordt ook uitgerust met een windturbine. De vrije energie die die opwekt wordt gebruikt om de torens uit te lichten en de bewakings- en streamingscamera’s te van stroom te voorzien. Elke toren stuurt non-stop livebeelden door van het panorama vanop het uitkijkplatform. Die zomerbeelden zijn online door iedereen te bekijken.  
 
Pilootproject
 
Het idee van Torentoer is ontstaan en gerijpt in één van de vele podcast. De uitrol ervan in het Pajottenland is een test om de mogelijkheden in de praktijk te testen. Bedoeling is dat Toerentoer in 2025 in heel Vlaanderen opduikt. De primeur voor de Pajotse gemeenten kan in elk geval, nog voor de kick-off, alvast op veel bijval rekenen bij lokale handelaars, ondernemers en uitbaters van B&B’s en fiets-en wandelcafés. Zij ondersteunen de realisatie financieel. Torentoer is ook goedgekeurd als microproject bij Pajottenland+. Dat betekent dat er middelen voorzien zijn uit Leader, het Europees steunprogramma voor plattelandsontwikkeling. De overige kosten worden gedragen door de deelnemende gemeenten. 
 

Voorstelling

Torentoer Pajottenland werd afgelopen dinsdag  officieel voorgesteld in het Provinciaal Plattelandscentrum Peerenbosch. Volgende week woensdag 12 juni zijn de torens toegankelijk voor het grote publiek. 

 

De torens van Torentoer komen in Galmaarden op de Bosberg (kruispunt Heirbaan en Bruinsbroeckstraat), in Herne in de Grotestraat (thv huisnummer 45) en in Gooik ter hoogte van Paddenbroek. Alle routes, uitdagingen en de zomerbeelden vanaf 12 juni op www.torentoer.be 

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jun 2024
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 24 jun 2024
Marc Colpaert | 22 jun 2024
Marc Colpaert | 21 jun 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief