Beweeg en ontdek het Pajottenland vanop en tussen vier torens van Torentoer

C21

Beweeg en ontdek het Pajottenland vanop en tussen vier torens van Torentoer

Editie_galmaarden_toren_5__kopie_
12 meter boven de Bosberg.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_toren_3__kopie_
Het mooiste vergezicht heeft men zeker in Galmaarden.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_toren_2__kopie_
Na 3 maanden verdwijnt de toren opnieuw.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_galmaarden_toren_4__kopie_
Vanop de toren een beeld van de Bosberg.- Foto Marc Colpaert
 
Een zomer lang worden inwoners en bezoekers van vier Pajotse gemeenten getrakteerd op een uniek uitzicht op de regio. Torentoer Pajottenland bouwde in zowel Galmaarden, Herne, Gooik als Lennik een uitkijktoren van 12 meter hoog. De vier torens zijn onderling verbonden met meer dan vijftig wandel- en fietsroutes, mountainbike- en gravelritten en een scooterparcours. Ze blijven drie maanden staan, nu alleen nog hopen op mooi weer. Er mogen maximum tegelijkertijd zes volwassenen op de uitkijktoren voor de veiligheid, de vraag is hoe weet men beneden hoeveel man er boven al staat?
 
Het idee van de vier torens is ontstaan via een podcast tijdens het afgelopen voorjaar. De podcast gaat over ondernemen en de zoektocht naar verfrissende ideeën om de markt te veroveren. Eén van die ideeën was om in deze post-coronatijd de licht tanende interesse in wandelen en fietsen opnieuw naar een hoger niveau te tillen. Een tijdelijk, uniek vergezicht op een (on)bekende regio zou wel eens de ideale stimulans kunnen zijn. 
 
In de podcast lieten burgemeesters uit de vier gemeenten weten enthousiast te zijn over het idee om een dergelijke toren tijdens de zomer op het grondgebied van hun gemeente te hebben. “De torens zijn een meerwaarde. Zowel voor onze eigen inwoners die hun dorp eens vanuit een ander perspectief kunnen zien, maar ook voor toeristen die tijdens de zomervakantie getriggerd worden om het Pajottenland te komen bewonderen. Dit initiatief komt iedereen ten goede. Zeker ook onze lokale handel en horecazaken”,vertelden ze. 
Financiering
 
In eerste instantie gebeurde dat met de zoektocht naar geschikte locaties in elke gemeente. Voor Gooik werd die gevonden aan plattelandscentrum Paddenbroek, Lennik koos voor rustplekje Bree-Eikweg, Herne opteerde voor de Grotestraat en in Galmaarden staat de toren bovenaan de Bosberg.
Koken kost geld. Torens zetten ook. Om het kostenplaatje te dekken werd lang niet alleen naar de gemeenten gekeken. Het gros van de kosten wordt gedragen door initiatiefnemer Veaudeville samen met een twintigtal privépartners. Na rondvraag bleek dat de lokale handelaars, en zeker de horeca-uitbaters, warm liepen voor het project.  Een goedkeuring als Europees LEADER microproject binnen Pajottenland+ zorgde er uiteindelijk voor dat de financiering rond raakte.
 
 
 
Tijdelijke en veilige constructies
 
De torens zijn geen permanente constructies en verdwijnen na de zomer definitief. Omdat ze niet met beton verankerd zijn zal hun aanwezigheid achteraf geen enkele impact meer hebben op de omgeving waarin ze stonden opgesteld. Maar tijdelijk is geen synoniem voor onveilig. De opbouw werd gedomineerd door slechte weersomstandigheden en zorgde ervoor dat de torens niet onmiddellijk geïnstalleerd konden worden zoals bedoeld. Maar ze werden alle vier opgetrokken volgens de regels van de kunst en de stabiliteitsberekeningen. Zowel stellingbouwer Kontrimo als onafhankelijk keuringsorgaan OCB keurde de torens en verklaarde ze veilig voor het publiek. Wel geldt een verbod om de toren te betreden bij slecht weer en hevige wind. Kinderen onder 12 wordt verzocht alleen met begeleiding van een volwassene naar boven te gaan. De torens zijn niet toegankelijk tussen 22.00 en 07.00 uur. 
 
Routes op www.torentoer.be
 
Torentoer Pajottenland bestaat uit twee grote luiken. De torens zelf uiteraard maar daarnaast ook www.torentoer.be  Op die website zijn vanaf vrijdag meer dan vijftig routes terug te vinden. Die zijn opgelijst per sport (wandelen, fietsen, mtb, scooter) en per toren. Sommige routes beschrijven een lus rond een toren, andere verbinden dan weer twee of meerdere torens. De routes variëren flink in afstand. Van bijvoorbeeld instapwandelingen voor gezinnen van een vijftal kilometer tot tochten op maat van wie traint voor pakweg een Dodentocht. Per wandeling of fietstocht worden ook de highlights uit de regio opgesomd. Zo wordt Torentoer ook een beetje gluren bij de buren. 
De website beschikt ook over een evenementenkalender. Dat maakt de planning van een torentoer in combinatie met aansluitend een activiteit in de streek makkelijk. Alle info werd op één plek verzameld. 
 
 
Toekomst Torentoer
 
Torentoer Pajottenland is een testcase van het idee. Een test die nog voor de start al heel veel praktijkervaring opleverde. De organisatoren hopen ze er uiteraard op dat de torens het publiek deze zomer zullen aanspreken en dat de evaluatie in oktober, ook voor de partners, positief zal zijn. Want dat zou betekenen dat het concept voldoende potentieel heeft om aan de beoogde uitrol over heel Vlaanderen in de zomer van 2025 te beginnen.  Torentoer Pajottenland – Toegankelijk tussen 5 juli en 4 oktober 2024
 
Gooik – Plattelandscentrum Paddenbroek
Herne – Grotestraat
Galmaarden – Bosberg
Lennik – Rustplekje Bree-Eikweg
 
Alle info, uitdagingen en routes op www.torentoer.be 
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jul 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 13 nov 2024

archief