Torentoer Pajottenland dat is uitkijken naar 2025

C21

Torentoer Pajottenland dat is uitkijken naar 2025

Torentoer-2025_gooik_sq_2025
 
Torentoer Pajottenland houdt het in zijn huidige vorm definitief voor bekeken. Het project waarbij in vier buurgemeenten evenveel uitkijktorens van 12 meter werden geplaatst komt volgend jaar wel in een aangepaste versie terug. Na overleg met de betrokken gemeenten en initiatiefnemer Veaudeville bleek dat de enige optie. Dat betekent dat de laatste twee torens nog worden gedemonteerd en deze zomer niet meer zullen herrijzen. 
 
Torentoer Pajottenland was een pilootproject om het potentieel van een idee te testen. En dat bleek groot. Net als het enthousiasme bij de gemeentebesturen, de lokale handel, de horeca, de wandelaars, de fietsers en de bezoekers aan de toren. Maar ook de problemen bij de realisatie van de torens waren groot. Zo liep het project een maand vertraging op door de barslechte weersomstandigheden in juni, moesten de torens na opening meteen weer gesloten worden omwille van rukwinden en werd de toren in Gooik amper vier dagen na opening heel zwaar beschadigd. 
 
Extreme weersomstandigheden
 
De toren in Gooik werd niet meer opgebouwd en uit veiligheidsoverwegingen werd ook die in Galmaarden onmiddellijk weggehaald. Afgelopen week werd nog nagegaan of de torens in Herne en Lennik konden behouden blijven. De kosten om alleen die torens tot oktober open te houden zouden te hoog oplopen. En een garantie dat er geen nieuwe zomerstorm aan komt is er niet. “Want bij rustige weersomstandigheden is er nooit enig gevaar geweest bij het betreden van de torens. Dat is toch wel belangrijke nuance. Dagelijkse bijkomende keuringen, met bijhorende hoge kosten, geven ook geen zekerheid dat de torens wel tegen het noodweer bestand zullen zijn. Op uitzonderlijke situaties zoals die van afgelopen dinsdag kan je je niet voorbereiden. Het concept van onze Torentoer is precies dat de torens niet verankerd worden zodat ze geen impact hebben op de omgeving. Maar we willen geen tweede keer in een situatie belanden dat er een toren sneuvelt”, zegt Jeroen De Vroede van Veaudeville. 
 
Promotie regio
 
Het idee achter Torentoer was om enerzijds wandelaars en fietsers een ander perspectief op de omgeving te bieden en anderzijds om de regio op de kaart te zetten. Om de lokale handel en het toerisme een boost te geven. Hoewel de torens maar heel beperkt toegankelijk waren is dat ook deels gelukt. Torentoer ging ook buiten de gemeentegrenzen flink over de tongen. Het project is zeker niet onopgemerkt gebleven.
 
Toekomstperspectief
 
“Daarom willen we Torentoer zeker niet opgeven. Op een overleg met de burgemeesters en de algemeen directeurs van de gemeenten hebben we vanuit Veaudeville vijf mogelijke toekomstscenario’s overlopen. Gaande van digitale torens tot werken met kranen of hoogtewerkers als vervangers van de torens. Uiteindelijk werd beslist dat de Torentoer in 2025 terugkomt. Met wandelingen, fietstochten, uitdagingen onderweg én met unieke tijdelijke vergezichten. Maar dan zonder de torens zoals ze er nu stonden. Meer details en praktische uitwerking moeten nog bepaald worden.”
 
De voorbereiding van het project start dit najaar. De opening van Torentoer Pajottenland 2.0 is gepland tegen het einde van de lente. Het project loopt een hele zomer lang. 
 
 
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jul 2024
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 04 sep 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 01 sep 2024
Marc Colpaert | 29 aug 2024
Marc Colpaert | 28 aug 2024

archief