Gemeente Gooik investeert in een elektrisch voertuig voor de dienst openbare werken

C21

Gemeente Gooik investeert in een elektrisch voertuig voor de dienst openbare werken

Img-20240924-wa0000
ingezonden foto
 
Het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Gooik is een overeenkomst aangegaan met de firma EDrive voor de aankoop van een compact elektrisch voertuig. Duurzame mobiliteit maakt deel uit van de toekomstvisie van de gemeente. 
 
Toekomstgericht voertuig 
De gemeente Gooik nam de beslissing om een elektrisch voertuig aan te kopen. Het voertuig van het merk Nextem, model Orca NT3040, met een korte wielbasis zal in gebruik genomen worden door de dienst Openbare Werken bij het onderhoud van de openbare ruimte. Lage emissiezones maken deel uit van de toekomst. Met deze aankoop hoopt de gemeente klaar te zijn voor de steeds strenger wordende normen die van hogerhand worden opgelegd. 
 
Investering 
De elektrische wagen voor Openbare Werken werd aangekocht voor de prijs van 42.460,25 EUR. Prijs exclusief BTW 
 
Elektrisch rijden wordt beschouwd als een ecologisch verantwoorde keuze. Er komen geen fossiele brandstoffen meer aan te pas, waardoor er geen vervuilende stoffen worden uitgestoten. De afstanden die de dienst openbare werken met een voertuig afleggen zijn vaak minder dan 10 kilometer waardoor een voertuig op fossiele brandstof, zoals diesel, minder geschikt is. Met een actieradius van 200 kilometer volstaat het om het voertuig éénmaal per week op te laden. Een elektrisch voertuig is ook geruisloos, waardoor het geschikt is voor geluidsluwe omgevingen, zoals een begraafplaats of een schoolomgeving. 
 
Doordat de loods van openbare werken van de gemeente Gooik uitgerust is met zonnepanelen en dus zelf voor een groot deel van de stroom zorgt, is de keuze voor een elektrisch voertuig een logische keuze. Bovendien krijgen elektrische wagens van de Vlaamse overheid vrijstelling van belastingen op inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting. 
 
Is rijden met een elektrisch voertuig veilig(er)? 
Het is even veilig als een aardgas, benzine- of dieselvoertuig. Autoconstructeurs passen bij de fabricatie van voertuigen op batterijen de meest strikte veiligheidsnormen toe. Tal van innovatieve technologieën zorgen ervoor dat elk onderdeel van het voertuig beveiligd is. De laatste jaren werd hier door fabrikanten van elektrische voertuigen fors in geïnvesteerd. 
Technische kenmerken: 
Loofrekken voor extra laadvermogen Volume van 5,2 m3 3 
Nuttig laadvermogen van ca. 700 kg 
45° kipfunctie met veiligheidsfunctie 
Aluminium, lichtgewicht laadbak 
Universele wielbasis met centraal batterijpak voor een stabiel rijgedrag Beeldscherm met voertuiginformatie: rijbereik, verbruik, enz. 
Zwaailichten en looplicht met verkeersadvies Snelheidsbeperking tot 50 km/u.
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 sep 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 08 okt 2024

archief