Een kwestie van fair play

C21

Een kwestie van fair play

Colpaert_gooik_voetbal_site_1a
Archieffoto bij de start van de werken enkele jaren geleden.
 
Ik heb totaal niets tegen voetbal, maar iedereen is gelijk voor de wet: een privé persoon, een landbouwer, een bedrijf en ook… een voetbalclub. Op het voetbalveld waakt de scheidsrechter over de spelregels. Mogen we verwachten dat onze gemeente die rol opneemt wat betreft de ‘spelregels’ van de ruimtelijke ordening?", vraagt Alwin Loeckx uit Gooik zich af.
 
Gemeente Pajottegem heeft, op vraag van KV Kester-Gooik, een aanvraag ingediend voor de aanleg van een tweede kunstgrasveld naast de huidige site in Strijland. In 2019 werd al eens een poging ondernomen, maar dat dossier werd toen wijselijk ingetrokken: het rammelde langs alle kanten. Helaas lijkt de huidige aanvraag niet veel beter in elkaar te zitten.
 
Het dossier staat op het omgevingsloket als openbaar onderzoek: https://omgevingsloketinzage.omgeving.vlaanderen.be/2024165544 Men heeft nagelaten om hier een gele affiche voor uit te hangen langs de Ninoofsesteenweg.
 
Het nieuwe voetbalveld is volledig gepland in herbevestigd agrarisch gebied, waar wettelijk enkel landbouw is toegestaan — zeker geen recreatieterrein. Het bestaande veld en de kantine liggen al zonevreemd en hun vergunning is betwistbaar . Een verdere uitbreiding toestaan, maakt een lachertje van de ruimtelijke ordening.
 
Een correcte werkwijze zou zijn om eerst te onderzoeken of de bestemming van dit gebied gewijzigd kan worden van landbouw- naar recreatiezone. Dat vergt een RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan), iets wat men al jaren weet, maar steeds nalaat. Nu vraagt men opnieuw een vergunning aan, met de belofte om later wel eens aan dat RUP te beginnen. Dat is de omgekeerde wereld — de kar voor het paard spannen.
 
Bovendien verdwijnt met dit plan een mooi landbouwperceel. Een aantasting van de open ruimte waar natuur- én landbouworganisaties samen tegen zouden moeten opkomen. Er gaat hier meer landbouwgrond verloren voor voetbal dan er ooit ‘verdween’ voor natuur in Gooik. 
 
Het negatieve advies van de Dienst Landbouw is wat dat betreft een pareltje, de  Dienst Landbouw* klaagt de onverantwoordelijke houding van de gemeente heel helder aan:
 
“De urgentie voor een RUP was er reeds in 2020. Het geen gevolg geven aan de vraag tot opmaak van een RUP is de volledige verantwoordelijkheid van de gemeente Gooik en kan vandaag niet als drukkingsmiddel worden gebruikt om adviesinstanties tot andere standpunten te dwingen of andere procedures te hanteren die juridisch niet correct zijn, zoals eerder ook gebeurde bij de vergunning van het huidige speelveld.”
 
De voetbalclub heeft destijds met wat forcing een kantine en een nieuw veld aangelegd op de locatie van hun oude terrein, in plaats van te verhuizen naar de daarvoor voorziene recreatiezone. Men dacht blijkbaar om het allemaal wel te kunnen regelen. En nu gebruikt men dat als voldongen feit om verdere uitbreiding af te dwingen? Met steun van de gemeente?
 
* Dienst Landbouw: 
 
“Het heeft er alle schijn van dat men tegen beter weten in, het advies van een adviesinstantie negeert en zijn eigen interpretatie in stand weet te houden en dit nu al over een periode van 4 jaar.” “Het tegen beter weten in blijven aandringen op projectvergaderingen en vergunningen duidt op manifeste onwil en onnodig tergend raadplegen van adviesinstanties teneinde zijn gelijk te krijgen.”
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 feb 2025
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 feb 2025

archief