HERNE - Dirk Stalpaert is Keizer voor het leven

C21

HERNE - Dirk Stalpaert is Keizer voor het leven

Booogschuttersgilde_herne_-_deschuyffeleer__1_
Maandagavondtraining van de handboogschutters. - Foto's © Deschuyffeleer
 
Booogschuttersgilde_herne_-_deschuyffeleer__6_
Vlag uit 1686 - © Deschuyffeleer
Booogschuttersgilde_herne_-_deschuyffeleer
De hoofdvogel - © Deschuyffeleer
Collage_deschuyffeleer
 
Collage_2_-_deschuyffeleer_-_schuttersgilde_herne
Keizer Dirk Stalpâert, de Breuk uit 1998 en het logo van de Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe van Herne - © Deschuyffeleer
 

De boogschutters van de Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe van Herne hebben sinds de laatste koningsschietingen opnieuw een keizer. Dirk Stalpaert is zijn naam.  Voor hem en zijn collega-boogschutters is het iedere maandagavond, als de weersomstandigheden het ten minste toelaten, trainingsavond. Bij het schieten op de ongeveer 25 meter hoge wip aan het parochielokaal aan de Lindestraat trachten de schutters een versierde vogel naar beneden te halen. Deze vorm van schieten is een eeuwenoud gebruik.

Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe en Sint Peeters Gulde Ter Waerden zijn de twee actieve boogschuttersverenigingen die Herne nog rijk is. Op de vlag van Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe prijkt het jaartal 1686. Dit is dan ook de oudste (sport)vereniging van de gemeente. Zij telt vandaag zo’n 40 leden.
 
Op de laatste koningsschieting werd Dirk Stalpaert voor de derde keer op rij koning en hij mag zich dan ook Keizer van Herne voor het leven  noemen. Voor de schuttersgilde van in het centrum van Herne was dit een evenement van de bovenste plank. Haar vorige koning schoot zich tot keizer in 1784.  In haar eeuwenoude geschiedenis telt de schuttersvereniging slechts 4 keizers. Dirk mag dan ook voor een jaar de breuk dragen die hem als winnaar van de koningsschieting werd opgehangen door Antoine Van Laethem, de voorzitter of hoofdman van de gilde. Later in het jaar volgt een bijzondere huldiging van Keizer Dirk Stalpaert die dan zijn persoonlijke ere-attributen zal ontvangen.
 
De Breuk
De Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe heeft sinds 1998 een nieuwe Breuk ter vervanging van het originele exemplaar uit 1686. Het vrij eenvoudige pronkstuk telt naast een houten paternoster en een zilveren verbindingsstuk nog 9 medaillons. Drie onder hen zijn gegraveerd met de namen van de jaarlijkse koningschutters en dit sinds 1940. Een speciale medaillon is toegewijd aan Lucien Pletinckx die zich in 1969 opperkoning van Brabant schoot. Bij de zegening van de huidige Breuk werden ook een meter en een peter aangesteld. Dit zijn Marcella Van Diest en Luc Condijts.
 
 “Met onze gilde maken wij deel uit van de Federatie van Vlaamse Historische Schuttersgilden, een overkoepelend orgaan dat slechts tien jaar geleden het daglicht zag. Dit overkoepelend orgaan coördineert en stimuleert het uitvoeren van al de lokale manifestaties en zo ook onze interclubactiviteiten” vertelt Ferdi Luchtens, de spreekbuis van de schutters. “Ons doel is zowel het recreatief als competitief handboogschieten beoefenen en promoten. Zo waren wij actief aanwezig op de laatste familiesportdag in de gemeente. Nadien hebben wij met veel enthousiasme Joren Portaels als jongste lid van onze vereniging mogen ontvangen. Joren is slechts 11 jaar.”
 
De Koninklijke Gilde Onze Lieve Vrouwe staat open voor iedereen. Mits een investering van zo’n 250 euro voor pijlen en boog kan eenieder deze sport beoefenen.
 
Info: Luchtens Ferdi 02 396 00 43
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jul 2010
Godelieve Deschuyffeleer
Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief