HERNE / BEVER - Luizen gaan ook graag naar school
Mireille van Knip en Krul. - Foto © Deschuyffeleer
Met september start ook de luizenplaag. Bij het begin van het schooljaar lopen kinderen en allen die van ver of van nabij te maken hebben met de schoolpopulatie een verhoogd risico op luizen. Deze parasiet heeft wel een heel bijzondere voorliefde voor kinderhoofden.
Luizen krijgen is geen kwestie van hygiëne. Deze ongenodigde gasten zijn immers zeer goede zwemmers en bovendien water- en zeepbestendig. Meisjes met hun langere haren en hun soort spelletjes lopen meer risico dan jongens. Eén besmet hoofd volstaat om een hele klas in te palmen. Luizen hebben het echter enkel gemunt op ronde haren en dus niet op kroeshaar met een ovale sectie.
Bij aanhoudende jeuk vooral ter hoogte van de slapen, de nek en rond de oren is het oppassen geblazen. Dan is het uitermate belangrijk het hoofd zeer aandachtig te onderzoeken en krabletsels, neten of kleine rode of zwarte deeltjes als uitwerpselen van de luizen op te sporen.
Als het ei (neet) uitkomt, komt de nimf te voorschijn. Deze lijkt al sterk op het volwassen dier maar is veel kleiner. De nimfen zijn slechts 1 mm groot en zeer moeilijk te zien. Na 9 tot 12 dagen zijn de drie juveniele stadia doorlopen en is de luis volwassen. De mannetjes zoeken dan de vrouwtjes op voor de paring. Het vrouwtje zet na de paring dagelijks 7 tot 10 neten af op het haar. Een vrouwtje kan zo'n 80 tot 100 eitjes afzetten. Hoofdluizen zijn een leven van nagenoeg één maand beschoren.
Haarkapster Mireille van Knip en Krul heeft al jaren ervaring in de materie. Ze geeft dan ook als expert graag haar top-10 mee van wat men zeker moet weten over luizen en vooral over de behandeling ervan.
- Snel in actie schieten door het kind de dag zelf te behandelen is primordiaal. Zo krijgen de luizen geen verdere mogelijkheden in aantal toe te nemen.
- Ook de hoofden van de nabije omgeving dienen grondig te worden geïnspecteerd. Preventief kunnen lange haren best samengebonden worden.
- Preventieve behandelingen met een insectendodende shampoo zijn zo goed als zinloos. Luizen hebben bloed nodig om te overleven. Zonder bloed kunnen ze maximum 1 à 2 dagen overleven. Neten daarentegen overleven wel 10 dagen op kledij.
- Best het kind uitleggen wat er aan de hand is zonder dramatiseren en vooral benadrukken dat het geen kwestie van netheid is.
- De crèche, school, ouders van vriendjes en vriendinnetjes,... kortom de omgeving verwittigen.
- Behandeling op basis van insectenverdelgers in de vorm van shampoos, lotions, sprays, poeders of crèmes. Ze moeten de luizen en neten doden. In de meeste gevallen werken ze effectief maar er bestaat ook altijd een gevaar dat de luizen bestand blijken tegen de gebruikte chemische stoffen. De insectenverdelgers mogen niet meer dan één keer per week gebruikt worden en dit gedurende drie opeenvolgende weken. Zij bevatten immers actieve en dus schadelijke stoffen. Bij heel jonge kinderen en bij astmapatiënten is dubbele voorzichtigheid geboden . Volg steeds de raadgevingen van de apotheker scrupuleus op.
- Behandeling op basis van natuurlijke stoffen zoals essentiële oliën, plantenextracten of alcohol vergt enig voorbehoud. De efficiëntie van deze behandeling is nog lang niet bewezen en sommige producten kunnen ook heel gevaarlijk zijn. Wel houden luizen zeker niet van lavendelgeur.
- Ook een mechanische behandeling kan. Luizen en neten kunnen met een ijzeren luizenkam (Nisska of ander merk) met zeer fijne tanden uitgekamd worden. Dit vraagt echter veel geduld en het kammen dient verschillende keren herhaald te worden. Het haar spoelen met azijnwater kan helpen om de chitine of de lijm van de neten op te lossen.
- Ook het beddengoed dient ververst. Haarborstels, mutsen, sjaals, autostoelen en knuffels, kortom elk voorwerp dat rechtstreeks in contact komt met het hoofd van het kind vergen eveneens een behandeling. De gebruikte voorwerpen dienen alleszins op hoge temperatuur te worden gewassen.
- Ook doeltreffend is alle voorwerpen in een goed gesloten zak gedurende een paar dagen in de diepvriezer stoppen. In sommige gevallen kunnen ook insecticiden gebruikt worden.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Colpaert | 21 nov 2024
Marc Colpaert | 19 nov 2024
Marc Colpaert | 19 nov 2024
Marc Colpaert | 19 nov 2024
Marc Colpaert | 18 nov 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 18 nov 2024
Marc Colpaert | 17 nov 2024
Marc Colpaert | 16 nov 2024
Marc Colpaert | 16 nov 2024
Marc Colpaert | 15 nov 2024
Marc Colpaert | 15 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 14 nov 2024
Marc Colpaert | 12 nov 2024
Marc Colpaert | 10 nov 2024
Marc Colpaert | 09 nov 2024
Marc Colpaert | 08 nov 2024