PAJOTTENLAND - Fragiel volgt Bunny op

C21

PAJOTTENLAND - Fragiel volgt Bunny op

Fragiel_luc_wets_heikruis_-_kopie
"Fragiel" van Luc Wets
 
Kok_007
Gedeputeerde Elke Zelderloo deed de verwelkoming. De toelichting bij de samenwerking was voor Dirk Somers, regioproducent Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel en het praktisch verloop van het project werd toegelicht door Jo Rombouts, diensthoofd cultuur van de provincie Vlaams-Brabant. Kunstenaar Luk Wets gaf tekst en uitleg over zijn kunstwerk. Over de impact van Kunst op Komst op een gemeente en haar bevolking sprak Kris Poelaert, burgemeester van Herne.
 
Kok_001
Foto ingestuurd
 
Kok_0051
Luc Wets - Elke Zelderloo - Foto ingestuurd
 

In het provinciehuis in Leuven werd de vijfde editie van de provinciale wedstrijd Kunst op Komst voorgesteld.  Belangstellende gemeenten wedijveren hierbij met elkaar voor een kunstwerk dat door de provincie bekostigd wordt. Het werk wordt in bruikleen gegeven aan de winnende gemeente. Ditmaal wordt Fragiel van kunstenaar Luc Wets uit Heikruis (Pepingen) de inzet. Vorig jaar won Herne het pleit van Grimbergen en Dilbeek en wist zo het kunstwerk Bunny naar het dorpsplein in Herfelingen te halen.  

Kust op Komst is een jaarlijkse wedstrijd van de provincie Vlaams-Brabant en Radio 2 Vlaams-Brabant. Zo willen de organisatoren de hedendaagse beeldende kunst dichter bij het publiek brengen en Vlaams-Brabant mettertijd laten uitgroeien tot één openluchtpark met prachtige beelden, verspreid over de hele provincie. Ook wordt getracht de bevolking van bij het begin zo actief mogelijk bij het project te betrekken.
 
Kunstenaar Luc Wets mocht zijn gelauwerd kunstwerk, dat de toepasselijke naam ‘Fragiel’ draagt, voorstellen. Het werk verwijst naar de kwetsbaarheid, de schoonheid, de rust en de stilte van het platteland. Luc Wets (56) is overigens lid van het artistiek collectief Pep-In-Gen.
 
Tot  1 april kunnen de gemeenten zich inschrijven voor de wedstrijd. Hierbij wordt een beroep gedaan op de originaliteit, de creativiteit en de hardnekkigheid om voor het kunstwerk de meest geschikte locatie te vinden en om deze keuze met ijzersterke argumenten aan te kaarten. De vakjury beoordeelt de voorgestelde locaties. De radiojury krijgt dan weer zijn zeg over de live-uitzendingen vanuit de gemeenten. Ten slotte kan ook de publieksjury via sms/telefoon/digitaal formulier zijn voorkeur kenbaar maken.
 
Burgemeester Kris Poelaert van de jongste winnende gemeente Herne kon in die zin de deelnemende gemeenten trouwens één en ander over het impact van Kunst op Komst op een gemeente en haar bevolking meegeven. “In het begin had de KOK-trein het ietwat moeilijk om op dreef te komen, maar eenmaal de bevolking de nodige informatie had opgesnoven, stevende hij regelrecht af op een ongeziene participatie van alles en iedereen”, zei de burgemeester. “Indien wij Bunny niet hadden kunnen binnenhalen waren wij het in beperkte kring reeds roerend eens dat er niets anders zou opzitten dan te zorgen voor een surrogaat. Gelukkig is het zover niet moeten komen”, aldus nog de burgervader.
 
Tijdens een volksfeest in het najaar zal Bunny van kunstenaar Nicolas Baeyens op  grootse wijze in Herfelingen worden ingehaald. Het wordt één van belangrijkste activiteiten die kaderen in het feestjaar van  ‘Herne 800 jaar’.
 
De eerst drie kunstwerken van Kunst op Komst zijn te bewonderen in Landen, Bierbeek en Lennik.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 jan 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024

archief