BEVER - Voorstelling handleiding Landschapsbouwer

C21

BEVER - Voorstelling handleiding Landschapsbouwer

Landschapsbouwer_bever_-_voorstelling_handleiding_-_deschuyffeleer__2_
Voorzitter en medewerkers RLZZZ Kris Poelaert, Katelijne Aelen, Anneken Vanderputten en Alwin Loeckx - Medewerkers Pro Natura Lieslot Verwulst en Gert-jan Staelens en eigenares Martine Frisch - Foto's © Deschuyffeleer
 
Landschapsbouwer_bever_-_voorstelling_handleiding_-_deschuyffeleer__3_
Landschapsbouwer Martine Frisch met het pas ontvangen 'Landschapsbouwerbordje' - © Deschuyffeleer
 
Landschapsbouwer_bever_-_voorstelling_handleiding_-_deschuyffeleer__4_
RLZZZ-medewerkers - © Deschuyffeleer
 
Collage_deschuyffeleer
Fotocollage © Deschuyffeleer
 

De nieuwe praktijkhandleiding ‘Landschap in beweging: word landschapsbouwer’ bundelt meer dan 10 jaar praktijkervaring, tips en projecten van het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën. Zijn ervaring, vakmanschap en deskundigheid wil het RLZZZ  dan ook graag met de plattelandsbewoners delen.  Het is in de lentetuin van de familie Plasman-Frisch in Bever dat de nieuwe landschapsbouwer-handleiding werd voorgesteld.

Met de modernisering van de landbouw zijn veel natuurelementen verdwenen. Ze hadden hun nut verloren. Vanaf de jaren 1990 echter kwam er een kentering en werd de rol van de kleine landschapselementen terug erkend. Elf gerealiseerde voorbeeldprojecten in 6 Pajottenlandse gemeenten getuigen hiervan. Zo werden veedrinkpoelen  hersteld en met de aanplant van hagen, houtkanten en hoogstamboomgaarden werden hoeves opnieuw één groene oase.
 
Dankzij de werking van onder meer het Regionaal Landschap worden zowel de landbouwer als de gewone plattelandsbewoner thans weer aangemoedigd om opnieuw een gaaf landschap te herstellen of herop te bouwen. De handleiding geeft in die zin antwoord op vragen rond kleine landschapselementen, praktische informatie over historisch kaartmateriaal, streekeigen plantgoed en subsidiemogelijkheden. Via www.rlzzz.be/landschapsbouwer is zij volledig en gratis te downloaden.
 
Eén van de voorbeeldprojecten werd uitgevoerd bij de familie Plasman-Frisch. Het Regionaal Landschap zorgde er voor het aanplanten van knotwilgen rond de bestaande poel, het omzomen van een bestaande boomgaard met een meidoornhaag en de plaatsing van een takkenril. In de weide werden verspreid hoogstamfruitbomen aangeplant. De achterkant van het perceel werd voorzien van een  houtkant.
 
Met veel enthousiasme laat een trotse eigenares Martine Frisch zich uit over het behaalde resultaat. Zij was ook meer dan in haar nopjes met de ontvangst van het splinternieuw herkenningsbord van “Landschapsbouwer - Samen aan de slag voor natuur en milieu” waarmee het RLZZZ zijn praktische realisaties wil aanduiden.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 apr 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief