PAJOTTENLAND - Meer bekendheid en betere preventie

C21

PAJOTTENLAND - Meer bekendheid en betere preventie

Preventie_drugs_en_alcohol_voorstelling_spandoek__1_
Stuurcomité intergemeentelijke preventiedienst - Bianca Vanreepinghen, voorzitter Kris Poelaert, de burgemeesters Pierre Deneyer, André De Roubaix en Michel Doomst. Verder voor Bever Ann Sevenoo en voor Gooik Gerda Billens. - Foto's © Deschuyffeleer
 
Fotocollage_deschuyffeleer__preventie_drugs_en_alcohol
Foto's © Deschuyffeleer
 
Preventie_drugs_en_alcohol_voorstelling_spandoek__5_
Preventiemedewerker Bianca Vanreepinghen en de voorzitter van het Stuurcomité Kris Poelaert - © Deschuyffeleer
 
Preventie_drugs_en_alcohol_voorstelling_spandoek__2_
Foto © Deschuyffeleer
 

Onder de impuls van het Stuurcomité met de Hernse burgemeester Kris Poelaert als voorzitter werd in Bever voor de intergemeentelijke preventiedienst een plan met tastbare, opvallende en daadwerkelijke acties voorgesteld. Om nog meer bekendheid te verwerven bij de jeugd en de Pajottenlandse bevolking en tevens de weg te wijzen naar de preventiemedewerker stelt de dienst zo voortaan spandoeken en nieuw uitleenbaar bibliotheekmateriaal ter beschikking. Zo hopen het Stuurcomité en de preventiewerker de drempelvrees naar informatie en hulp sterk te verlagen.

Genotsmiddelen maken onlosmakelijk deel uit van onze samenleving. Een reden om drug- en alcoholproblemen derhalve zo veel mogelijk te voorkomen of ondersteuning te bieden bij de aanpak ervan. De gemeentelijke overheden van Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik en Pepingen vonden het dan ook zinvol en noodzakelijk om te komen tot een gemeenschappelijk ingebed lokaal drug- en alcoholbeleid. Zo richtten zij enige tijd terug de Intergemeentelijke Preventiedienst Drugs en Alcohol op. Met de financiële en omkaderende steun van het provinciebestuur kon mettertijd preventiewerker en aanspreekpunt Bianca Vanreepinghen worden aangeworven.
 
Bij evenementen zoals dorpsfeesten, jeugdfuiven, koersen en andere openbare organisaties zullen zo de komende maanden preventie-spandoeken te zien zijn . De spandoeken vermelden de gsm-gegevens van de preventiewerker en een verwijzing naar De Druglijn 078/ 15 10 20 of www.druglijn.be. Alle bibliotheken zullen in hun aanbod rond het thema drugs en alcohol ook een reeks publicaties informatief/educatief, fictie/non-fictie en DVD’s opnemen. Ook  jonge kinderen maken overigens deel uit van het doelpubliek.
 
Na de zomer verwacht Bianca Vanreepinghen daarenboven veel heil van het vernieuwd fuifreglement. Dit reglement dient evenwel in de verschillende gemeenteraden nog goedgekeurd. Eén van de belangrijkste vernieuwingen is de verplichting de preventie-spandoeken op alle activiteiten goed zichtbaar uit te hangen. Verder voert het reglement een inkrimping van de geluidsgrens tot 95 decibels in, een verlaging van de leeftijd van de fuifcoach tot 18 jaar, een scherpere controle op het verbruik van sterke dranken en de opdeling van de fuiven in gewone fuiven en fuiven met een verhoogd risicofactor. Ook is het de bedoeling de opleiding van de fuifcoaches voortaan deels lokaal te organiseren. “Stap voor stap wordt geijverd om te komen tot een uniform reglement”, stelt Bianca Vanreepinghen. “Enkel het sluitingsuur blijkt nog een struikelblok”.
 
Net voor de inwerkingtreding van het vernieuwd reglement is er een infoavond gepland waarop alle organisatoren zullen uitgenodigd worden.
 
Opmerkelijk bij dit alles is wel dat rond drugs en alcohol in Gooik onlangs, bovenop de Intergemeentelijk Preventiedienst met Bianca Vanreephingen, door enkele personen nog een gelijkaardig forum werd opgericht.
 
Voor verdere informatie: Bianca Vanreepinghen, Intergemeentelijke Preventiedienst Drugs en Alcohol Pajottenland, 054/ 31 01 98 of preventie@gooik.be of 0473/ 88 62 57.
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 apr 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief